Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ако ще продавате или прехвърляте автомобил е важно да знаете
Автор: Екип Ruse24.bg 11:29 / 27.02.2023Коментари (0)358
©
Да се затегне контролът върху нотариалните пълномощни, с които се продават или прехвърлят автомобили, предвиждат промени в Наредба No 32 от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, качени за обществено обсъждане.

На първо място се предлага в информационната система на Нотариалната камара да се включи информация за пълномощните за разпореждане с моторни превозни средства, както и документ с нотариално удостоверени подписи, с който се оттеглят такива пълномощни. Това се явява естествено продължение на включената информация от договорите за прехвърляне на собствеността на моторни превозни средства, като по този начин се постига по-голяма правна сигурност и стабилност в гражданския оборот.

Предлага се и включването в информационната система на извлечения от пълномощни за извършване на действия пред органите на Националната агенция за приходите, пише Pariteni.bg.

Предлаганите изменения ще дадат възможност за извършване на справка относно издадените пълномощни. Чрез справката ще се потвърждава автентичността на представеното пълномощно, като по този начин ще се възпрепятства възможността за извършване на документни измами.

Справката може да се извърши от нотариус, клиент на нотариус с доказан правен интерес, органи на пътна полиция, както и близо 6000 лица попадащи в кръга на лицата по чл. 2а, ал. 3 от Наредба No 32.

Информационната система на Нотариалната камара на Република България е създадена през 2009 г. и съдържа база данни – част от служебния архив на нотариуса. В нея първоначално се въвежда информация относно извлечения от пълномощни за разпореждане с вещни права върху недвижими имоти, нотариално удостоверени документи за оттегляне на такива пълномощни, както и информация за извършени нотариални завещания, акт за отмяна на завещание и предадено за пазене, върнато или обявено саморъчно завещание. 

В последствие в системата се включват извлечения от нотариално удостоверени документи, които се представят при извършване на вписване, заличаване на вписване или обявяване в Търговския регистър, или в Централният регистър на особените залози, извлечения от пълномощни за извършване на действия пред банка и сканирани екземпляри от договори за прехвърляне на собствеността на моторни превозни средства, пише в мотивите към проекта.

В момента информационната система на Нотариалната камара съдържа като база данни приблизително 2 408 000 пълномощни от нотариуси и помощник-нотариуси, както и от органи на местна власт. Всички държавни органи имат право на достъп за справки по електронен път безусловно и безвъзмездно и в реално време. До настоящият момент са извършени над 800 000 справки в информационната система на Нотариалната камара.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: