Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Актовете за превишена скорост готови 30 минути след нарушението
Автор: Екип Ruse24.bg 12:28 / 07.10.2010Коментари (10)475
© Ruse24.bg
Нова електронна система ще обработва снимките от радарите на КАТ от Нова година. Тя ще даде възможност актовете на нарушителите да стават готови едва 30 минути след като шофьорите бъдат засечени да карат с превишена скорост. Това стана ясно вчера при представянето на холандски проект, който ще трябва да автоматизира санкционирането на водачи у нас.

Предвижда се снимките на джигитите от 15-те камери за скорост в страната да бъдат обработвани от супермодерен сървър. Машината автоматично ще издирва собственика на автомобила по номера, след което ще съставя наказателното постановление. Цялата процедура по обработването на акта ще се извършва от 30 минути до два часа. Готовото наказателно постановление ще бъде изпращано с обратна разписка по пощата на нарушителя. Ако той се издължи в рамките на седмица, ще плаща 30% по-ниска глоба. В противен случай срещу него ще се задейства процедура по издирване.

"Искаме да не хабим ресурс, за да търсим водача. Затова му даваме възможност при коректно плащане да ползва отстъпки", коментира вчера зам.-началникът на Охранителна полиция комисар Алекси Стратиев. След като водачът си получи наказателното постановление със снимката по пощата, на която се виждат часът, датата и мястото на нарушението, шофьорът ще може да заплати глобата си по банков път, без да му се налага да се реди на километричните опашки в КАТ.

Практиката в страни като Холандия, където убитите в катастрофи са най-малко в целия Европейски съюз, е глобата да нараства, ако шофьорът не я плати в срок

"Ако закъснее с две седмици, му се начисляват допълнително 25% отгоре. Ако отново не се издължи, плаща още половин глоба. При отказ да плати и нея проверяваме дали изпратените от нас писма са стигнали при нарушителя и ако се окаже, че всичко е било изрядно, му вземаме книжката, спираме му колата, като може и в затвора да влезе", разясниха вчера холандските експерти, които подготвят проекта за автоматизирано санкциониране у нас. Подобно предложение за нарастваща глоба е било направено и от нашите специалисти по пътна безопасност, но за да бъде въведено, трябва сериозна промяна в законодателството.

В момента обработката на една снимка от камера на КАТ и писането на акта отнемат средно по шест месеца. Налага се също пътните полицаи да пишат актовете на ръка, което според тях е недопустимо в 21 век. В същото време шофьорите масово обжалват актовете от снимките и твърдят, че друг е карал вместо тях. Резултатът в крайна сметка е, че едва 20-30% от сниманите водачи си плащат глобите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
гледате само да зимате на народа парите боклуци такива УшЕВИ
+2
 
 
На която кола е установено нарушение да си плаща глобата, пък после собственикът да си търси парите от този на който си е давал колата.
+2
 
 
Всичко е мноооого хубаво. Само дето в Пловдив няма нито една камера. А Славунчо беше обещал, че ще има...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: