Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Александър Нуцов: "Пясъчник за иновации" е контролирана среда за тестване на технологии
Автор: Живко Кръстев 13:58 / 30.04.2024Коментари (0)1108
©
"Пясъчник за иновации“ е контролирана среда, в която технологичните бизнеси могат да тестват своите технологии и разработки в реална среда преди да внедрят своя продукт и да го мащабират. Това е много успешен механизъм от гледна точка развитието на средата за бизнеса и намирането на умните решения за обществото. Това каза Александър Нуцов – директор "Стратегия и политики“ в BESCO, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Важните решения за Столична община до голяма степен идват по инициатива на технологичния бизнес, който може да предостави добрите идеи, примери, практики и решенията, които да бъдат приложени, заяви той. "Взаимодействието между общината и технологичните бизнеси е от изключителна важност. BESCO играе ролята на мост между бизнеса и институциите. Това важи както на местно, така и на национално ниво“, подчерта Александър Нуцов.

По думите му администрацията става все по-отворена към взаимодействие с предприемачите и комуникацията се подобрява значително. "Институциите стават по-отворени към това да използват и прилагат технологии и да вървят в крак с времето. Предприемачите до голяма степен изпреварват времето чрез иновациите и технологиите, които предоставят. Чрез успешно реализираните проекти се подобрява самата градска среда, а бизнесите по този начин растат“, посочи Нуцов.

"Пясъчник за иновации“ функционира от няколко години в София по инициатива на Столична община. От него могат да се възползват компании от най-различни сфери, които дигитализират до този момент недигитализирани процеси в общината. "От това печелят и трите страни – бизнес и иновации, общината и самите граждани. Проектът ще бъде полезен от една страна за общината, която търси умни дигитални решения на проблемите на София, от друга страна – за иновативните компании, които предлагат такива технологии и чрез "Пясъчник за иновации“ ще могат да валидират своите продукти, и от трета страна – за гражданите. Говорим например за дронове, които броят короните на дърветата в София, за измерване на пешеходците, минаващи през подлези или пешеходни пътеки, с цел подобряване на самата инфраструктура чрез реновиране, построяване на нови подлези и пешеходни пътеки, до разработване на платформа в образованието“, даде примери Александър Нуцов.

София може да се превърне в "умен“ град, когато по-широк кръг от хора се ангажират в това да живеем по-добре, смята той. "Тук говорим за това да се отворят базите данни на администрацията така, че да могат и гражданите по-активно да взимат участие в нея. Говорим за това технологичният бизнес да е по-въвлечен и местната власт да бъде много по-ангажирана и да откликва на нуждите на хората“, поясни Нуцов.

Благодарение на BESCO бюджетът на Столична община за стимулиране на иновативни бизнеси за 2024 г. е увеличен от 200 на 500 хиляди лева. "Технологичните бизнеси могат да се възползват, като кандидатстват по тази програма и получат до 50 000 лева от финансирането. Това би им помогнало да наберат допълнителна инвестиция в бъдеще или решенето, което предлагат, да бъде разпространено и до други градове в страната, а защо не и европейски. Общината е готова да съдейства тук с информация, с ноу-хау, така, че ако решенията са достатъчно добри, те да бъдат приложени и в други градове“, обясни Александър Нуцов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Зърнената сделка
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: