Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Александър Сотиров: Полетата сами показват от какво имат нужда
Автор: Екип на Ruse24.bg 11:06 / 07.04.2023Коментари (0)644
©


Земеделието е завод на открито, както обичат да казват производителите, които са близо до земята. Това са и хората, които до голяма степен уважават най-много почвата и нейната основна роля в сектора.

Младият фермер Александър Сотиров от Айтос разбира добре важността на природата, учи се от нея и работи в синхрон с нея за едно по-добро селско стопанство. 

"Казвам се Александър Сотиров. Днес се намираме в нашето семейно ни стопанство, за което съм изключително благодарен на родителите ми, че ми предоставиха тази възможност. Стопанството се намира в две села около Айтос - Ябълчево и Карагеоргиево. Отглеждаме предимно зърнени култури - пшеница, ечемик, слънчоглед. Понякога и рапица, въпреки че през последните няколко години условията доста се промениха и тази култура започна да става изключително трудна.

Тази година вкарахме нова култура - лен. Превес при нас превес вземат вече консервационните практики - No-Till, Min-Till, Vertical tillage. Изброявам доста технологии на земеделие, които се опитваме да прилагаме в стопанството, но това е с цел, тъй като искаме да изберем най-добрата технология, която ще бъде най-удачна за нашето стопанство. Под най-удачна имам предвид нормален добив, ниска цена (т.е по-ниски разходи) и може би най-важното нещо - опазване на околната среда. Ние сме млади хора и според мен трябва да мислим именно в тази посока.

Това е тема, която много бих искал да споделя на повече млади хора, които имат дори най-малката амбиция да започнат да се занимават със земеделие. Този тип консервационни практики, които изброих се състоят в това да минимализират обработките в почвата, т.е когато ние обработваме една почва, освобождаваме въглерод, разрушаваме структурата на почвата, като дори помагаме да се случва почвената ерозия и също така разрушаваме голяма част от органиката. Този тип консервационни практики са насочени именно към това да използваме максимално природата в нашата полза. Чрез тези практики минимализираме обработките в почвата. Дори в някои случаи тотално ги изключваме. Това обаче зависи от полетата, а те сами си показват. 

Какво реално се случва и как ние разбираме дали вървим в правилната посока? Това го показва самата почва чрез структурата си, растенията чрез самото им развитие и разбира се накрая гледаме добивите. В крайна сметка това е нещо определящо за нас, за да може стопанството да работи добре", обясни Александър Сотиров.

Регенеративно земеделие не се прави от днес за утре и със сигурност ползите не могат да се видят веднага. Въпреки това младият фермер е убеден, че прилага практики сега, които ще му бъдат от полза за години напред. 

Александър е агроном по образование, но има интересна гледна точка за това какъв път трябва да следват младите хора, избрали земеделието като свое призвание. 

"По този въпрос има две мнения, защото в много случаи да, аз съм излязъл агроном и се чувствам доста теоретично обогатен. Но в момента, в който излезеш на полето понякога природата ти казва, че нещата не винаги се случват така, както са в книгата. Затова съветвам всеки, който иска да се занимава със земеделие следното - поучете теорията, това е нещо изключително ценно и важно, което винаги ще бъде в полза. Но практикита никога не трябва да остава на заден план", категоричен е младият фермер.

Земеделието е един от най-трудните сектори. Беше труден преди и сега продължава да е такъв. Но има нещо, което амбицира хората, занимаващи се със селско стопанство всеки ден.

"Всеки един ден ме амбицира. Всяка една сутрин, когато станеш знаеш, че си част от нещо по-голямо. Може да прозвучи наистина клиширано, но ти се чувстваш като част от една система, която доставя нещо за света и хората, в случая храна

В новото ОСП огромна част от бюджета ще бъде насочен специално към млади фермери. Това означава, че ако има хора, които тепърва искат да започнат да се занимават със земеделие, да навлязат в тази сфера, имат някаква идея и амбиция, те ще бъдат подпомогнати дали по ПРСР, дали по директните плащания - има варианти. Ако някой има желание и амбицията да започне, той може да го направи с помощ от ЕС и от държавата", заключи Александър Сотиров.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: