Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Американският посланик в София: България трябва да се гордее с постигнатото в областта на енергетиката
Автор: Екип Ruse24.bg 16:48 / 02.05.2023Коментари (0)361
©
България трябва да се гордее с постигнатото в областта на енергетиката, защото много бързо успяхте да осигурите алтернативни доставки на енергийни източници". Това заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен на среща с българския вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Алексиев представи усилията на служебното правителство за постигане на диверсификация и енергийна независимост на България. "Българската държава предприе поредица от мерки за алтернативни доставки на природен газ. След пускането на интерконекторната връзка с Гърция, българските потребители и бизнес могат да ползват азербайджански природен газ на добра цена. Изключително важен за България е и договорът, който подписахме със съседна Турция за осигуряване на достъп до техните LNG терминали", подчерта Христо Алексиев.

Регионалното сътрудничество с Гърция и Сърбия в областта на енергетиката също бе обект на разговора. Посланик Мертен приветства подписването на меморандум за сътрудничество за изграждане на петролопровод Александруполис – Бургас в началото на тази година.

Мертен и Алексиев изтъкнаха  значението на ново мостово съоръжение на река Дунав между България и Румъния по отношение на транспортната свързаност по направлението Север-Юг. Посланик Мертен отбеляза, че един нов мост би могъл да е важен и от гледна точка на сътрудничеството в рамките на НАТО, както и с оглед на бъдещия процес за подпомагане на възстановяването на Украйна.

Другата приоритетна цел за България е развитието на направлението Изток-Запад, подчерта вицепремиерът Алексиев. Той  изтъкна предимствата на мултимодалния коридор Seа2Sea, свързващ българските речни и черноморски пристанища с пристанищата в Северна Гърция. Христо Алексиев акцентира върху възможността за естествено продължение на Средния коридор, свързващ страните от Централна Азия с Европа по транскаспийския маршрут. Развитието на Коридор 8 също беше във фокуса на разговора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: