Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Андрей Андров: Новото списание "Дъга" ще бъде отворена платформа за комикс-артистите на България 
© Facebook
Андрей Андров, един от тримата председатели на Гражданското сдружение "Комикс Манифактура", което стои зад "Дъга", в интервю за Агенция "Фокус" за новото издание на списанието.  

 

Новото издание на списание "Дъга" беше представено по време на Панаира на книгата в НДК в началото на декември. Разкажете малко повече за него. Какво искате да надградите от предишните издания? 

 

Радвам се да съобщя, че тази нова "Дъга" ще бъде една платформа за комикс-артистите на България независимо дали са ветерани или новоизгряващи таланти. Идеята е това име от нашата история да го избършем от прахта и да го вкараме отново в дейност. Също така самото име да бъде използвано като прожектор, който да можем да насочваме към авторите, които наистина заслужават да бъдат показвани. Комикс-климатът в България в момента само се затопля, има инерция сред артистите. Така че това, което ние правим, е да им дадем малко повече гласност.  

 

Вие самият казахте, че могат да участват млади автори. Разкажете за екипа. 

  

Да, екипът, с който в момента работим, е сравнително малък. Имаме 14 автори, сценаристи и илюстратори, които работиха по 9 комикса в Том 1. Имаме и малък технически екип от 4 човека, който включва и мен, като координатор и председател на Сдружението. Не само, че могат да участват  и нови автори - това е една отворена покана към всички комикс-художници в България, включително и тези, които са участвали в предишните генерации. Тази "Дъга" се помещава от гражданско сдружение и не просто сме отворени за нови автори, но и за всеки човек, който обича комиксите и би искал по някакъв начин да участва в този нов проект. Това е едно отворено общество.  

  

Как си представяте оттук нататък живота на списание "Дъга"? В каква посока искате да се развива? 

  

В момента си представяме най-вече 2023 година да се работи по Том 2 и, надявам се, и Том 3. В момента все още разучаваме новия климат на книгоиздаването, тъй като по един начин са се издавали комикси през 2000 година, а по друг през 1980-та, все още се опитваме да видим каква е почвата, преди да започнем някакви по-далечни планове.  

   

Нека да се върнем малко назад във времето. Можете ли да ни разкажете за историята на списание "Дъга"?  

  

Списание "Дъга" започва през 1979 г. по време на комунизма, когато България е искала да използва комикса, за да запознае децата с разказвателното и визуалното изкуство. Разбира се, също така с патриотични и научнопопулярни теми. Тази версия на списанието е имала свръхогромен тираж и наистина е достигнала до цяло едно поколение.

Списанието оцелява дори и след падането на режима, макар че тогава свободният пазар започва много да подбива цените на списанието и то не успява да се издържа много дълго след това и се получава десетгодишно отсъствие, докато през 2002-2003 не се появява втората генерация на "Дъга" от вече порасналите фенове на първата "Дъга", които са искали това име да не спира да съществува. Макар и те да са съществували малко над година, са работили много интензивно и тази втора "Дъга" се е превърнала в платформата, чрез която страхотни артисти са започнали кариерата си. 2004 г. е последният път, когато е имало "Дъга".

Разбира се, екипът, който е работил по първата "Дъга", е все още активен, те имат свои паралелни проекти и през последните 10 години са наистина активни. Те се наричат Сдружение "Проектът Дъга" и те са активни до момента. Ние се появихме преди две години, когато един наш приятел от чиста фенщина му хрумна, че много би искал да види една нова "Дъга".

Той започна да намира контактите на хората от предишните генерации. Не му стигнаха само старите имена и започна да търси и нови изгряващи таланти. Тогава се свърза с мен и с моя художник Джулиано Димитров, така и аз попаднах в целия този проект. Събрахме се едни двайсетина човека. Казахме си "искате ли да направим един брой на "Дъга", да отпразнуваме, че е имало такова нещо". Започнахме да работим и разгрявайки отново този пламък, много от авторите осъзнаха, че имат много повече истории, които искат да разкажат и биха искали това нещо да продължи.

Това беше моментът, от който идеята просто да направим единичен проект се превърна в това да изградим нещо, което да бъде повече от страниците на едно списание. Това е моментът, в който решихме, че това ще трябва да бъде платформа, която да бъде достъпна и полезна за всички.  

 

Можете ли да ми разкажете как протича процеса по създаването на комикс?  

 

Тук имаме две възможности - или човекът, който ще изработи комикса, сам е автор, или има екип от двама човека, които разработват историята. Вторият случай изисква много повече комуникативни умения, отколкото когато цялата история е в главата на един човек. Всичко започва с идея или синопсис, която после се разграфява в подробен план.

Този план после се превръща в скици, които създават композицията на страниците. В комикса е много важно една страница да има нещо като скрита тема в себе си. След като тази композиция бъде изяснена, тогава вече започва финалното налагане на диалозите и накрая оцветяването. Това е процес, който може да продължи между два и шест месеца за човек или екип, които имат и дневна работа. Иначе един добре направен комикс отнема между един или два работни месеца, ако това се прави на пълен работен ден. 

  

Как се развива комикс-културата в България? Сякаш все още остава затворена само за определен кръг от хора.

  

По мои наблюдения комикс-културата в България в последните няколко години разцъфтява. На мен ми се струва, че всички хобита в България по някаква причина разцъфтяват. Може би пандемията събуди някакъв глад в хората за повече изкуство. Макар и все още бутиково, четенето на комикси започва да става по-масово, което е страхотна възможност. Ние се надяваме да създадем атмосфера, в която авторите да могат да създават комикси в България на български език.  

  

Вие споменахте, че преди списанието е било насочено към научнопопулярни и патриотични теми. А сега какви теми вълнуват създателите на комикси и читателите?  

  

В читателите все още се усеща тази нужда от историческия комикс и нещо, което да могат да припознаят по-близо до себе си. От това, което забелязвам, хората много бързо разпознават различни стилове, когато нещо, което е вдъхновено от източния или от западния комикс. Самите автори, които работиха по Том 1, имаха нужда да разкажат психологически и емоционално зрели истории, които да са лични. В момента нашият колектив се стреми да помага на авторите да разкажат техните истории.

Изследваме нюансите на разказвателното изкуство, което е полезно за всички, за да може да се експериментира с жанровете. Това, което ме радва в новата "Дъга", е това, че ние имаме ветерани в екипа си и нови таланти, а комуникацията между тези две генерации е толкова естествена и се получава общество, което се самообучава.  

  

Комикс-културата е изключително модерна в цял свят. Смятате ли, че българските автори могат да се мерят с чуждестранните комикс-творци?  

  

Бих казал, че комикс-културата е голяма навсякъде по света. Тя има три основни пътя - източният, европейският и американският. Всеки от тези пътища доскоро е имал изразени методики и теми, които са преобладавали, сега вече с епохата на интернет започват да се смесват.

Това, което ние наричаме балкански комикс, е страхотна смесица между трите. Имаме автори, които са на нивото и на западния, и на източния комикс. Имаме комикс-художници, които рисуват и в момента за списания като “Heavy Metal" - това е едно от най-големите комикс списания в света. Хора, които работят за западните индустрии.

ези хора все още са индивидуално развили се, тоест не бих казал, че само климатът в България им е позволил те да стигнат толкова високо в индустрията. Нашата цел е да направим самият процес за изграждане на комикс малко по-лесен и достъпен, тоест бихме се опитали да увеличим количеството артисти, които могат да се мерят със световното ниво. Иначе имаме и то не са малко.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
План за възстановяване и устойчивост на България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: