Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Андрей Ковачев: Растат нови поколения, които са отровени от югославската идеология
Автор: Екип Ruse24.bg 22:30 / 17.08.2023Коментари (0)478
©
В Северна Македония явно има черни списъци с хора, които не трябва да бъдат допускани, в Сърбия има явно черни списъци с книги, които са опасни, според тях за Сърбия. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев.

"Интересното е, че книгата на г-н Едвин Сугарев, в нея няма нищо провокативно, между другото, аз написах предговора  към тази книга. Тя само описва събитията от последните 100 години и съдбата на нашите български сънародници в Босилеградско и Царибродско, които остават след договорите от Ньой в пределите на тогавашното кралство на сърбите, хърватите и словенците. Реакциите, както вие казахте, ние информирахме европейските институции, нашите колеги в Европейския парламент и  Европейската комисия, комисарят по разширяването  Оливер Вархеи и оттам ни информираха, че са получили информацията и че следят внимателно какво се случва. За Северна Македония тази седмица се очаква да бъде разгледано и в пленарната зала на Събранието на Северна Македония и шефа на опозицията Митковски беше категоричен, че няма да подкрепи включването на българите, както той каза “под български диктат", няма да бъдат включени с неговата подкрепа. А знаем, че тогава няма да стигнат гласовете за 2/3 мнозинство в тяхното Събрание", каза евродепутатът.

Андрей Ковачев допълни, че най-накрая нашите партньори от Съединените щати и Европейския съюз започват да си отварят очите, че липсата на промяна в историческия наратив и в идеологията от времето на Титова Югославия е основният проблем. Това не е някакъв страничен, малък проблем, който може да се игнорира, каза още той.

"Това е основният проблем, че растат нови поколения, които са отровени от тази югославска идеология. Най-югославизираните републики в бивша Югославия, това са, разбира се, Сърбия и сегашната Република Северна Македония, те не искат да преодолеят наследството на Титова Югославия. Напротив, в Република Северна Македония се смята, че това е основата на сегашната Република Северна Македония, а именно борбата, в кавички казвам българските окупатори и идеологията от времето на комунизма. Те смятат, че това е държавотворна идеология на тази Република и без този елемент на борба срещу "лошите българи", които са симулатори, окупатори, фашисти, разбира се, и другите обидни думи като татари и други подобни, се възпроизвеждат и мултиплицират във всяка човешка съдба. Всеки, който е дръзнал открито да заяви своята българска етническа принадлежност, идентичност, да заяви, че знае историческите факти, както за ВМРО, МОРО, както и за Гоце Делчев, за Дамян Груев, за братя Миладинови, за Христо Матов, за д-р Татарчев и плеядата от революционери и възрожденци от XIX и началото на ХХ век, бива заклеймяван. Има голямо притеснение, че това би разрушило етническата идентичност на сегашните етнически македонци и те се съпротивляват с абсолютно всички възможни средства журналисти, медии, академичен състав, професори, историчари, както ги наричат и политиците срещу обективния прочит на историята. Затова не работи и академичната комисия, няма напредък по нея, няма напредък по Договора с България и двата протокола, подписани към договора. Всячески се опитват да минимализират или маргинализират този договор и двата протокола, едва ли не, не е задължително, според тях, според обясненията на Буяр Османи, че това не влизало в преговорната рамка на Европейския съюз и няма да бъдат оценявани по това доколко се изпълнява договора с България, разбира се, този с Гърция и протоколите към него, където са всички теми, свързани с историята, с говора на омразата, с т.нар. поменици или паметници, които са свързани с омразата срещу българите. Другата тема е Сърбия, там също виждаме, че в последно време има пробуждане в някои среди в Съединените щати и в Европейския съюз. Досега, едва ли не безрезервно се смяташе, че Александър Вучич е човекът на който може да се заложи, че той ще успее да преодолее тази традиционна обвързаност на Сърбия с Москва и да върне Сърбия на европейската карта, да засили европейската интеграция. Затваряха си очите за много-много други сигнали от Сърбия, че това не се случва. Чакаше се пореден избор там и се смяташе, че след изборите, когато бъде избран Вучич за президент, той ще тръгне по европейския курс на развитие. Това, за съжаление, засега не го виждаме. Имаше съвсем наскоро и един голям репортаж на CNN, където много анализатори по Балканите, точно тази теза разбраха, че очакванията на Съединените щати, на Европейския съюз не се сбъдват в Сърбия. Сърбия остава в орбитата на Русия", обясни евродепутатът.

Сърбия ли е руския троянски кон на Балканите?

"Той не е само един. В много държави, включително в Черна гора, в Република Сръбска с президента Додик, но и разбира се основно, като център, бих казал на бивша Югославия Сърбия, се разпространява това влияние от Сърбия, от Сръбската православна църква, от сръбски политици, медии, учени, че Сърбия трябва да лавира както по времето на Титова Югославия, нещо като необвързана държава да продължи да бъде, да не се включва в ценностния избор на демократичния западен свят, с ясното осъждане на агресията на Русия в Украйна, въпреки, че Сърбия гласува заедно с Европейския съюз и Съединените щати в Общото събрание на ООН, да осъди тази агресия, но нямаше последици на нито един от кръговете,  санкционните  кръгове на Европейския съюз, Сърбия не се включи. И в последно време, увеличи многократно и агресивното си говорене, не само спрямо България, но и спрямо Косово. Сърбия забрани или президентът Вучич забрани износа на оръжие от Сърбия, едва ли не с претекста, че Сърбия трябва да се подготвя за нещо военно. Много сериозни са й нападките срещу премиера на Косово Курти", отговори Андрей Ковачев.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 674
27.04.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: