Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Андрей Ковачев: Вандалските актове в Охрид са извършени от омраза, протесна нота трябва да има
Автор: ИА Фокус 13:08 / 24.11.2022Коментари (0)415
©
Атмосферата, която създават както управляващи, така и опозиция в Република Северна Македония, допринася за такива меко казано вандалски актове. Това са престъпления, опити за убийство, които се извършват от омраза, от желание никой да няма смелост да се самоопредели като българин, открито да заяви своята българска идентичност, българския произход на македонските българи. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев в предаването “Добър ден, България" на Радио “Фокус". Темата на разговора бе поредният вандалски акт срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид и поощряват ли македонските власти тези действия.

Според Ковачев това вредно настроение срещу българския народ в РСМ е основно в медии, сред академичните среди, политическата класа, в тяхното Народно събрание, взимащо решения срещу български исторически личности и събития. Той обясни, че по този начин се мотивират престъпници и криминални типове, които искат да покажат какви са "патриоти" и "защитници“ на "македонската чест“ срещу "лошите фашисти, татари“.

Евродепутатът каза, че страната ни и РСМ трябва да сме заедно в Европейския съюз, преодолели тези негативи от миналото, както и да се обединим около един общ прочит, с уважение един към друг. Той заяви, че никой не застрашава сегашната идентичност на гражданите на Република Северна Македония.

"Съществуването на български клуб – "Ванчо Михайлов“ или "Гоце Делчев“, или "Цар Борис ІІІ“, не застрашава по никакъв начин чувството, как те сега се чувстват или как определят своя език. Но те не желаят да разберат този основен демократичен принцип на човешките права за самоопределение и тези, които се определят като етнически македонци", каза Ковачев.

Той бе категоричен, че тези, които се определят като българи и знаят своя български произход, също имат право на уважение. Техните деца да не бъдат обиждани в училище, да имат кариерно развитие и да не бъдат подлагани на репресии.

“Аз наистина не знам какво по-силно може да се каже и очаквам от Ковачевски, Буяр Османи не само някакъв банален израз – "Да, вандалски акт“, а мерки срещу създаваната атмосфера на омраза и дискриминация срещу българите.

Представителят на ЕНП в ЕП очаква двамата да отидат в културния ни клуб, да се срещнат с Томе Блажевски и да подадат ръка на българите в Република Северна Македония. Ковачев попита риторично: "Къде са Ковачевски и Буяр Османи да отидат да им подадат ръка?“

На въпрос кой ще защити българите там евродепутатът изрази надежда, че политическата класа на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз няма как да не върви ръка за ръка с преодоляване на инерциите от югославския комунизъм. 

Андрей Ковачев поздрави действията на българските власти и заяви, че протестна нота трябва да има. Той увери, че информира постоянно своите колеги за случващото се с българите в РСМ. Ковчев апелира за повече срещи на представителите на българската общност с представители на европейските институции. "Те най-добре могат да им опишат на какво са подложени и как живеят те само заради това, че са имали смелостта да счупят това табу от 1944 година насам да заявят своята българска етническа принадлежност и произход" заключи българският евродепутат.

Още по темата: общо новини по темата: 30
21.03.2024 »
06.02.2024 »
25.01.2024 »
09.01.2024 »
27.11.2023 »
17.11.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: