Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Анестезиолог предупреди за райския газ и каза какво трябва да правят родителите, за да предпазят децата си
Автор: Екип Ruse24.bg 14:03 / 29.07.2022Коментари (0)679
©
Употребяващите райски газ за забавление трябва да знаят, че започне ли се веднъж, трудно се спира. Това каза за "Фокус" д-р Филип Абединов, анестезиолог в болница "Света Екатерина“.

"Поредица от подобни употреби, да речем, хронично могат да доведат до много висок дефицит на Витамин В-12. Това са да речем нарушение в провеждането на нервните импулси в нашето тяло, специално от гръбначния мозък. Човек понякога трудно да може да контролира ходенето си“, обясни той.

Специалистът препоръча на родителите, които случайно научат, че децата им злоупотребяват с райски газ да бъдат изследвани за нивото на Витамин В-12. Райският газ се превръща средство за забавление сред младите хора на границата на опасното, отбеляза той.

"По принцип това е едно вещество, което широко се използва в няколко места в индустрията, например повечето спрейове – например със сметана или другите спрейове, вътре са с компресиран такъв газ. И може би много популярно сред хората, които са гледали филми – т.нар. автомобили с усилване на мощността им с нитро. Какво имам предвид? Приема се, че в нашата практика, когато той се смеси с кислород, е доста безопасно, особено до проценти 50:50. Т.е. трябва половината от веществото като газ, което се инхалира от хората, да бъде кислород“, обясни той.

Сега се използва в медицината, но историята на това вещество започва първоначално като забавление и то в богатите общества, посочи анестезиологът.

"Имайте предвид, че и в момента точно то идва от богатите страни. Това не е нещо, което ние сме го открили. Очевидно е, че някой е отишъл там, пренесъл го е, направил е тук съответните демонстрации, оттам нататък то става масово явление. И изведнъж ние откриваме в един момент, че имаме може би проблем. Това ще разберем в следващите дни, защото виждам, че вече достатъчно сте информирали обществото и в тази посока има много информация и много данни. Надявам се да няма много тежки инциденти и най-страшното е да нямаме, на дай боже, фатален инцидент, защото той няма да стане с хора на нашата възраст, а ще стане с децата ни", допълни д-р Абединов.

Още по темата: общо новини по темата: 39
14.11.2023 »
18.10.2023 »
20.09.2023 »
13.09.2023 »
12.09.2023 »
12.09.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: