Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ангел Джамбазки: Европейските институции са слепи, неми и глухи, когато става дума за нарушаване на човешките права на българите в Македония
Автор: Екип Ruse24.bg 16:21 / 25.11.2022Коментари (0)313
©
"След падане на ветото, скопяните започнаха да буйстват, да провокират и да безобразничат", заяви евродепутатът.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“


Отзвукът след въоръженото нападение срещу българския клуб "Цар Борис ІІІ“ в Охрид – каква е реакцията на европейските институции? Наш гост е евродепутатът Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО. Днес очакваме и откриването на новата сграда на Културно-информационния център в Скопие. Какво още да очакваме след вчера? 

Всичко. Още когато българските политически партии абсолютно неразумно и безотговорно гласуваха в българското Народно събрание да бъде премахната позицията на България, която беше разумната и в защита на българския национален интерес, още тогава започнаха тежки скопски провокации, организирани от просръбската и прокремълка върхушка в Скопие, хора, назначени, както сме си говорили много пъти и с вас във вашите студия, назначени там да поддържат една яростна антибългарска линия на омраза към България и всичко българско. Видяхте как започна да ескалира напрежението веднага след това странно решение на българското Народно събрание. Първо беше опитът за палеж, подпалването на клуб. Това е хубава нацистка практика от 30-те години на миналия век – така са палени еврейските имоти, синагоги. След това започнаха нападенията с чукове, с брадви, с камъни, с чупене на прозорци и други такива. Логично, тази ескалация във вчерашния ден се разви с нападение с автоматично оръжие, което скопските медии се опитват да нарекат "инцидент“, но това по съществото си е акт на държавен терор, акт на държавно организиран терор срещу българската общност в Македония. Властта в Скопие организира и насърчава въоръжени нападения срещу българите в Скопие. Това няма как да не завърши и да не ескалира в нещо много по-трагично и нещо много по-лошо. Когато организираш и прикриваш стрелба с огнестрелно оръжие, очевидно си приел и калкулирал възможността тази стрелба да донесе и човешки жертви. Така че вероятно това е следващият етап, който се планира от просръбските кръгове в Скопие и това вече ще бъдат въоръжени нападения срещу българите в Република Северна Македония – нещо като повторение на "Кристалната нощ“, нещо като повторение на македонския Кървав Божик след 7 януари 1945 г., когато югославските окупатори избиват, извършват геноцид над българите в Македония и избиват повече от 30 000 човека, без съд, без присъда, само защото са българи. Между тях – много свещеници, много търговци, много учители, много общественици, просто защото имат българско национално самосъзнание. Тази политика на терор никога не е била отречена от Скопие, Скопие никога не се извини за този геноцид, Скопие никога не възстанови правата на тези хора, Скопие никога не върна имотите на тези хора, отнети им абсолютно противозаконно, откраднати след македонската Кървава Коледа или Кървавия Божик, за който вече споменах. И сега това, което се случва, е постепенна ескалация на напрежението отново в тази посока. Така че това, което можем да очакваме, са държавно организирани погроми срещу българите в Македония. Но тук, разбира се, много важният въпрос е какво прави българското правителство и какво правят българските политически партии, които искат да обслужат… 

Именно, да, това исках да ви попитам. 

Бързаха да обслужат интереса на западните ни съюзници в Европейския съюз и НАТО и които много неразумно промениха едно решение на Народното събрание. Това решение трябваше да си остане, защото то беше сигурен гарант за защита на националния интерес. В момента, в който това решение беше отменено, скопяните започнаха да буйстват, започнаха да провокират и започнаха да безчинстват и безобразничат. Това, между другото, за което ние предупредихме и нещо, което казахме, че ще се случи, тъй като ние от ВМРО, за разлика от другите български политически партии, които са склонни за национално предателство, за да ги потупат от някое посолство и да ги пуснат в някакво управление, имаме доста знания по Македонския въпрос и знаем какво ще стане. Още тогава предупреждавахме, че това ще доведе до нови извращения, до нови напрежения и до нови антибългарски изстъпления, което се повтори буквално дума по дума и крачка по крачка. 

Доколкото ви разбирам, вдигането на ветото срещу Северна Македония от българска страна след лобирането на Франция е довело до всички тези последствия, които виждаме – това ли ни казвате всъщност?  

Еднозначно и категорично. Еднозначно и категорично. Хронологично, когато се проследят процесите, ще се види, че докато България държеше на своята разумна позиция, изработена от ВМРО, тогава правителството в Скопие не смееше да прави тези провокации. В момента, в който отстъпихме, започнаха палежи, погроми, нападения, стрелби – буквално веднага след това абсолютно позорно решение на няколко политически партии, които просто искаха да бъдат потупани по главите от западните ни приятели и да бъдат допуснати в някаква българска власт. 

Г-н Джамбазки, аз лично не се съмнявам, че вие, българските евродепутати правите много за това да се чува в Европейския парламент за нарушаване на правата на българите в Северна Македония, за дискриминацията и за тормоза, който се налага върху тях. Виждаме ли обаче достатъчно реакция от европейските институции? Защото до нас някак си не достига това.  

Не, европейските институции са слепи, неми и глухи, когато става дума за нарушаване на човешките права на българите в Македония, защото тук говорим буквално за нарушаване на човешки права: нарушаване на правото на българите в Македония да се самоопределят като българи, нарушаване правото на българите в Македония да се сдружават в свои неправителствени български организации, нарушаване на правото им да изразяват свободно своята българска национална принадлежност и да биват вписвани в Устава или в Конституцията на Република Северна Македония като държавотворен елемент, където са вписани други етнически общности в Македония, включително такива, които са с внушителната бройка от няколкостотин човека. Така че европейските институции се правят, че не виждат. Това е нарочно. Това е породено от тяхната много сбъркана еднопланова, еднопластова политика да искат безусловно разширяване на Европейския съюз, започване на преговори на всяка цена, за да оправдаят бездействието си по отношение на руската война срещу Украйна. И сега, тяхната теза, която е невярна, която е лъжлива, следната: ние трябва да приемем Македония, нищо, че те тормозят българите, ние трябва да приемем Македония, нищо, че там се палят български клубове, ние трябва да приемем Македония, нищо, че там се нарушават човешките права на българите в Македония, защото трябва да изгоним Путин от Скопие. Само че Путин трябваше да са го изгонили от Скопие още когато приеха Македония в НАТО. И ако приемането на Македония в НАТО не е достатъчна гаранция, значи НАТО е нещо много лошо повредена структура и измислен съюз и е нещо, което не работи, тъй като военнополитическата организация, която трябва да защитава държавите-членове от външна намеса, атака и посегателство, е НАТО, не е Европейският съюз. Не Европейският съюз е този, който ще гони един, друг или трети. Европейският съюз трябва да бъде общност на свободно придвижване, единен пазар, общо пространство, обща икономическа зона. Ние се съгласихме Македония да бъде част от НАТО, което гарантира нейната сигурност, само че сега искаме да бъдат гарантирани правата и законните интереси на българите в Македония. Само че нашите европейски приятели не се интересуват от българските интереси, нашите европейски приятели, една част от които щедро спонсорирани от Скопие, като повечето европейски представители от бивша Югославия, които някак си много странно се оказват лектори, разбирайте платени лектори, на събития, организирани от скопското правителство, тоест, буквално получават възнаграждения, защото са били на събития, организирани от неправителствени организации, финансирани от скопското правителство, тези хора после се изказват в Европейския парламент, гласуват, лобират и работят. Тоест, скопското правителство е намерило начин да си плаща на свои европейски представители, които да агитират в полза на това да се прикриват престъпленията в Скопие, които се вършат срещу българите.  

Т.е. пътят на Северна Македония към ЕС продължава да е открит? 

Между другото, когато говорим за активността на българската делегация, аз тук виждам едно известно разколебаване, което много силно ме разочарова. По линия на вътрешната политика виждам едно известно разколебаване, което можете да разберете и да разчетете в гласуванията, като например стратегията, която беше гласувана онзи ден, стратегията за по-нататъшно разширяване – един доклад на един наш колега от бивша Югославия. Ами, погледнете внимателно гласуването, вижте текстовете вътре – те категорично са срещу българския национален интерес, те категорично нарушават българските интереси в Македония, и се поинтересувайте кой как е гласувал. Това, което трябва да се направи, и което аз поисках сега, и тук вече никой от моите колеги, български представители, не вярвам да откаже, е да поискаме две нови действия в Европейския парламент. Едното действие е искане за въпрос до Европейската комисия с устен отговор. Въпросът е в посока какво прави Европейската комисия, за да предотврати възможни убийства на българи в Македония, и какво прави Европейската комисия с яростния антибългаризъм, фашизъм и нацизъм в Република Северна Македония срещу българите? Това трябва да бъде питане с устен отговор и дебат в залата на Европейския парламент. И другото, което ще поискаме, е пак с резолюция, по силата на спешна процедура за защита на човешките права, тъй като въоръжено нападение срещу етническа общност е нарушение на човешките права.  

Да, така е.  

И това ще бъде лакмус да видим дали за пореден път европейските представители ще покажат една скопена, безгръбначна, беззъба антибългарска политика, която по съществото си буквално взривява всяка лицемерна дрънканица за европейски ценности, или ще се размърдат най-вече и ще видят най-после, и ще видят фрапантното, флагрантно, драстично нарушаване на човешките права на българите в Република Северна Македония.  

Благодаря ви. Разговорът е с продължение.  



Евелина БРАНИМИРОВА 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: