Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ангел Кунчев: Прогнозите са оптимистични, но Ковид няма да изчезне
©
Прогнозите са оптимистични, но Ковид няма да изчезне. Това каза за Радио "Фокус" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

"От 2020 г. досега драматично се промени и самият вирус, и нашите възможности да му влияем, а и цялостната обстановка, като ни най-малко не подценявам това, което се случи, нещо повече.Тези две години може да се каже, че така разтърсиха света, икономиката, всички сфери на обществен живот, както не го е правило почти никое друго събитие, може ми само сравнимо със световните войни и като жертви, и като влияние върху ежедневния ни живот", добави главният държавен здравен инспектор.  

"Сега знаем много повече, знаем и как бихме могли да му се противопоставим. Само че никое общество не е създадено да живее в извънредна обстановка, и то толкова дълъг период – повече от две години, така че пълно привикване няма. По-скоро има взаимно нагласяне. Той тръгна по път, който можеше да се очаква – да се предава бързо, да се предава лесно, но да не е толкова тежък, което ще му позволи да циркулира в обществото. Ние пък – да му влияем и с различни мерки, с дезинфекция, с ваксинация, с маски, така, че да не му позволим прекалено много и прекалено лесно да се разпространява. И стигнахме до този момент, когато започва да прилича все повече на своите събратя – други респираторни вируси, с които се срещаме всяка година, особено есенно-зимния сезон, които са неприятни, но не са толкова страшни, не водят до такива тежки ограничителни мерки, и постепенно свикваме да живеем с тях", обясни той.  

По думите му всъщност 2022 г. беше началото на края.

"Ако някой очаква, че този вирус вече ще изчезне и вече няма да го засичаме никъде, няма да имаме срещи с него, не е така. Той ще си остане един от групата, от многобройната група, между другото – десетки са респираторните вируси, те и сега циркулират в нашето общество", изтъкна доц. Кунчев.

Той смята, че прогнозите са оптимистични, освен ако не ни изненада някакъв съвсем нов щам, с коренно различни характеристики, да кажем с много тежко протичане, изключително бързо предаване, издръжливо във външна среда.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: