Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антоанета Христова за поисканата оставка на Янев: Действието на Кирил Петков не е еднолично, а е подкрепено от САЩ
Автор: Екип Ruse24.bg 11:25 / 01.03.2022Коментари (1)507
© bTV
Исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев беше очакван резултат от коалиционните отношения. Това мнение изрази в "Тази сутрин“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

"Тази коалиция е сформирана не на ценностен принцип, поради което във всеки момент, в който трябва да се направи избор, който е основан на ценности, ще има сблъсък“, на мнение е тя.

Според нея в ляво върви много тежка битка, която вече вероятно има претенции да има нов лидер. По думите ѝ много отдавна Стефан Янев е формирал собствен профил на лидер.

"Профилът на Янев казва, че независимо, че принадлежим на НАТО и на ЕС, ние трябва да имаме самостоятелен избор, който да отговаря на интереса на България. Тази група граждани, които го подкрепят, са обикновено по-леви, с русофилски настроения. Хора, които до голяма степен оправдават действията на Путин и търсят интереса между това къде сме ние в сблъсъка на големите, без да заемаме страна. В същото време обаче от другата страна е разбирането, че когато си член на алианс, ти не си абсолютно свободен и трябва да следваш ценностите му. Затова и сблъсъкът е много интерес, тъй като в това ще се роди новият лидер на левицата“, обясни тезата си Антоанета Христова.

Според нея причината за оставката на Стефан Янев се крие в 8 години подготовка на Путин за действията, които се случват в момента в Украйна.

"На базата на това тази стратегия не може да не включва стратегия към предишните му сателити, а ние сме първият от тях. Дали Путин има интерес утре да ни нападне, каквито хипотези се появиха, бих казала – ни най-малко, защото в миналото сме били най-верните. На тази база голяма част от българското общество е отворено към неговата версия за истината. Затова в момента тече един много критичен процес в България“, каза още Христова.

Действието на Кирил Петков не е еднолично, а е подкрепено от едната от големите сили - в случая САЩ. По думите й затова и той има "този хъс, сила и енергия“ да поиска оставката.

Политологът Мария Пиргова се съгласи, че има основания да се мисли в тази посока за лидерство в лявото пространство.

"Но аз бих мислила по линията на институциите. Стефан Янев е утвърден вече като част от българската политика. Не може от една такава стъпка за подаване на оставка да се изключи Народното събрание, да излезе премиерът и да каже "аз“. Първо трябва да заседава комисията в НС, която да изслуша Янев. След това да се произнесе МС, след това МС да даде в НС съответното предложение и парламентът да гласува“, коментира Пиргова.

"Напрежение би имало, след като събитията отминат и тогава България ще бъде подритната и от двете страни - и от НАТО, и от Русия“, допълни политологът.

Мария Пиргова е на мнение, че исканата оставка на Янев е грешна позиция на правителството, с което то ще изгуби електорат и стабилност по време на конфликт.

"Не виждам защо в тази обстановка трябва да се смени военният министър. По този начин не заемаме по-достойно място в НАТО. Ние сме член на НАТО, а не принадлежим на него. Трябва да имаме самостоятелно мнение. Стефан Янев е перфектен военен дипломат, обучен за това, така че не трябва да подценяваме и това, което предстои“, смята Мария Пиргова.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.03.2022 г.
+1
 
 
Много точно становище , а поведението на Янев е на истински български офицер !!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: