Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антон Дончев: Мъчно ми е за случващото се в България, наистина е време разделно
Автор: Екип Ruse24.bg 09:11 / 04.10.2020Коментари (0)819
©
"Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва“.

Това казва смята един от най-големите български писатели – Антон Дончев, който празнува тази година своя 90-годишен юбилей.

Рожденият му ден стана повод и за първи път на едно място да бъдат събрани всички български и чуждестранни издания на творбите му, както и ръкописът на вечния роман "Време разделно". 

Антон Дончев започва да пише стихове още в детска възраст, но публикува първата си книга едва на 25 години. За първи път обаче той вижда книгите си, във всички издания, на едно място на своя юбилей.

"Както и се надявах, някои издания не съм ги виждал. Специално изданията на чужди езици – всяко издание е било за мен врата към една държава и за щастие една държава, населена с приятели. Благодарен съм на книгите си, защото чрез тях се запознах с чудесни хора, които иначе нямаше да срещна“, казва Антон Дончев, писател.

Литературата е тази, която го отвежда по целия свят.

"Един пример е Финландия – преведе ме посланикът на Финландия в България. Станахме приятели, два пъти ходих там. Япония също. Японският ми преводач - два пъти издателството го праща да види обстановката, да види Родопите. Самият аз ходих в Япония. Ако не бях написал тези книги, нямаше да мога да посетя тези прекрасни страни“, обясни писателят пред бТВ.

След повече от половин век активна кариера, която го отвежда до най-високите етажи на литературата, той продължава да пази спомените за отминалите години.

"За съжаление спомените са прекалено много и даже аз се мъча да ги подредя през годините, защото просто съм живял в три свята, които много се различаваха помежду си. Първо съм живял в Царска България, а на 9-и септември бях на 14 години. След това на 60 години започна т.н. Преход. Трябва да ви кажа, че бяха различни времена, заредени с различна енергия. И не съжалявам за нищо, но много малко мъдрост имаше в това, което се случи с България“, споделя Антон Дончев, писател.

И на 90, акад. Дончев и днес продължава да се вълнува от всичко, което се случва с родината му. Но споделя, че иска по-често да чува думите "чест" и "достойнство".

"Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва“, смята Дончев.

А дали това ще вдъхнови следващата му творба – остава да видим.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: