Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антон Кутев: За първи път виждам армията толкова бързо да реагира – с вертолетните отряди и със спасяването на хората
©
Антон Кутев, говорител на служебното правителство в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Продължаваме със следващия ни гост – говорителя на служебния кабинет Антон Кутев, с който продължаваме темата за ужаса в Карловско и наводнените села. Беше ли държавата подготвена за такова нещо и за този ужас? Няма как да не ви попитам.

Това, разбира се, е природно бедствие, то е нещо извънредно, така че да бъде докрай подготвена сигурно не всяка държава дори може да бъде. Факт е, че за мен държавата имаше бърза реакция. Разбира се, тя беше недостатъчна, но беше бърза. Факт е, че военните, включително с хеликоптери бяха там още по време на развитието на наводнението и Слава Богу, нямаше жертви и то беше и благодарение и на това – на това, че там и с военна техника, и пожарните бяха там и успяхме да предотвратим жертвите. Представяте си, че при подобно бедствие общо взето за съжаление, жертвите никак не са изключение. Но тук се разминахме без тях. След това – на практика те са три тези фази. Едното е самото бедствие и какво може да се направи по това време; след това вече, веднага след изтеглянето – пораженията, и третото, разбира се, това са компенсациите. Ние в момента работим по втората фаза, т.е. по това какво може да се направи с пораженията, как да се разчисти така, че да стане нормален животът на хората. И след няколко дена вече трябва да се влезе в третата фаза, за компенсациите. Общо взето държавата работи по всичките три в момента направления. И сега колко е адекватно – това е според възможностите на тази държава. Може би има други държави, в които има специални отделения там и в МВР, и в армията, които се борят с това. Аз обаче мисля, че в рамките на нашата държава ние успяхме да задвижим механизма така, че той да сработи. Дано да сме по-ефективни оттук нататък и при следващи не дай си боже подобни случаи.

Да. А какви са били според вас грешките преди това, че да се стигне до ужаса, който преживяват в момента хората? Какво е изпуснато?

Да. Аз разбрах, че следствените органи, между другото, също веднага се задействаха, още в същия ден, и много разчитам на реална информация от това следствието какво ще покаже. Аз си спомням, че още в събота екипи на "Напоителни системи“ обикаляха дигите за това дали ще се скъсат дигите и да проверяват къде има тънки места. Аз в моменти не мога да ви кажа дали примерно съответните диги горе са били както трябва, дали са били почистени реките, коритата. Това е важно нещо, между другото, защото в края на краищата, ако тая превенция се прави, ако коритата на реките се почистват постоянно, ако дигите се поддържат в ред, вероятно и такива бедствия ще са по-малки, въпреки че истината е, че това, което аз видях като ситуация там, то там не ставаше дума за някакви скъсани диги. Общо взето ставаше дума наистина за мащабно – това са 190 литра/ кв.м, това наистина е огромен поток. Сега дали има изсечени гори и дали това, че горите са изсичани, е било част от затрудняването на положението – това нека да го каже следствието. Вероятно ще има и такива неща. Важно е първо да установим какви са наистина причините и кое е засилило бедствието и вече оттам нататък, ако трябва, да се накажат виновните, ако е възможно да се накажат. Но най-важното е да направим така, че те оттук нататък да не се случва, т.е. някаква програма, която да отстрани недостатъците, които водят до такива проблеми.

Вие казахте – "това, което видях там“. Да разбираме ли, че сте били на място или от социалните мрежи и от медиите видяхте какво се случва?

Аз лично не бях на място, днес ще отида по обяд там, но там бяха почти всички министри в различно време.

Да.

Значи още в същия ден, в деня на бедствието там бяха министърът на вътрешните работи, министърът на регионалното развитие, министърът на отбраната. Между другото, отбраната свърши много работа там, включително с хеликоптерите за спасяване и т.н.

Да, и президентът също отиде.

Президентът беше там. Т.е. ние от страна на изпълнителната власт и на президентството се опитахме да осигурим всякакво присъствие. Въпросът е: какво като е бил там министърът? В смисъл, това, че министърът е отишъл, само по себе си нищо не значи. Значи, ако ходенето на министъра е осигурило след това съответната намеса. Сега днес вече там са и "Автомагистрали“ примерно – ами да, ама то затова трябва да е там регионалният министър, за да може в момента, в който потрябва нещо, той много бързо да може да задейства механизмите. А иначе примерно тия, пътните дружества, можеше и да не се намесят. Само че сега, в момента с техника там, освен "Автомагистрали“, които от днес се включват, там вече от вчера са няколко горски стопанства със съответната техника, там са военните от самото начало, пак благодарение на това, че министърът е там. Т.е. тук не е въпросът като отиде министърът какво толкова, въпросът е, че това ни дава механизми да задвижим по-бързо системата. Тя може просто много непосредствено и веднага да се задвижи, когато там са отговорните хора, които всъщност управляват системата. Така че това, че те бяха там, имаше огромно значение.

Може би, ако погледнем от малко по-друг аспект на нещата, това, че те са там, това, че президентът е отишъл, това, че вие днес ще отидете, малко или много дава кураж на хората това, че ви виждат.

Не, напълно безспорно е това. Друг е въпросът, че всъщност това, което според мен трябва да им даде истински кураж първо, е наистина днес се надявам вече да видя багерите, които изнасят сега всичко това, което видяхме по кадрите, и разчистват улиците. Второто е, че тук до един-два дена, ако стане възможно това, трябва да тръгнат екипите, които да опишат щетите. Защото в края на краищата за хората, аз, като видях там тия срутени къщи – ами те няма как да живеят в тая срутена къща. А най-вероятно нямат и къде другаде да живеят. Така че общо взето, възможно най-бързо трябва да се влезе в механизъм, а държавата винаги е бавна в тоя механизъм, на определяне на щети и на изплащане на щети. И евентуално вече да видим какви са там, дали ще им помагаме да си построяват, да си дострояват, да си ремонтират къщите, дали ще им даваме пари. Много са, различни са механизмите, но те трябва много бързо да реагират. Лично аз съм убеден, че на заседанието на Министерски съвет, което ще се проведе в сряда, вече ние ще имаме, ако не всички, то голяма част от решенията, т.е. ще имаме предложения в сряда за това какво може да се направи и как трябва да се реагира. Аз вчера имах разговори с почти всички министри, включително с този на финансите, с идеята да се подготвят някакви механизми, които да се сложат на масата при премиера в рамките на днешния и утрешния ден, за да може до сряда евентуално да се подготви някакво решение, което да е работещо и което наистина по най-бързия начин да компенсира хората. Защото аз съм виждал предишни такива случаи, когато с месеци се бавят после. Взима се решение, обявява се публично и после резултат се чака с месеци. Това не бива да се случва.

Да, абсолютно.

Т.е. тук най-важното е бързо да постигнем резултата и това е въпрос на това как ще работи изпълнителната власт. Надявам се да сме достатъчно адекватни и ще положим всички усилия.

Дано, защото трагедията е просто неописуема и дори не искам аз лично да се поставям в обувките на тези хора, защото те буквално останаха без нищо, без дом, без…              

Вижте, то големият проблем е, че огромната част от хората в България сме в състояние, в което всеки един от нас може да попадне.

Да, така е.

Дали ще бъде наводнение, дали ще бъде горски пожар… Аз също живея в една къща тук отстрани в гората до София и знам, че тези неща изобщо не са нещо, което не може да ми се случи на мен, както и на 90% на българите. Именно затова тук е важно държавата да има реакция и тя да бъде отработена. Пак казвам, със сигурност не сме били перфектни, но общо взето този път държавата сработи, в смисъл задействаха се механизмите. Със сигурност може да действат по-добре, със сигурност трябва да се разработват нови механизми. Но общо взето, аз, наблюдавайки много изкъсо процеса, съм убеден, че държавата сработи. Трябва да го доведем докрай просто, така, че наистина да се стигне включително до последния етап, до компенсациите и хората наистина да успеят да получат финансиране, за да могат да си върнат живота обратно.

Относно това финансиране – хора от Комисията за социално подпомагане минават по домовете, виждат кои хора са бедстващи от наводненията и им се предоставя половин минимална заплата, за да посрещнат нуждите си. Това обяви вчера областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Но, г-н Кутев, какво всъщност е половин минимална работна заплата?

Да, разбирам, разбирам напълно въпроса. Имайте предвид, че това са все пак най-спешните действия.

Да.

Т.е. това, което се прави буквално на първия ден след трагедията. Оттам нататък ще предприемем и други. Със сигурност ще се намеси и Комисията по бедствията и авариите, което няма как да не се случи. Аз пак ви казвам, че ще мислим и за някакви допълнителни решения във връзка и с бюджета, и с решения на Министерски съвет. Т.е. напълно наясно сме, че половината минимална работна заплата няма да ги вдигне хората, няма да им ремонтира къщите, но все пак това ще бъде някакъв начин. Включително сега днес ще обсъждаме с премиера евентуални възможности да видим дали не може питейна вода по някакъв начин да се достави. Трябва да се търсят всички механизми, по които да се помогне, защото когато си на този ръб, на който са те, и малката помощ в момента все пак се усеща. В смисъл те са на ръба наистина, част от тях са загубили всичко, целия си дом, цялата покъщнина, спестявания някои от тях нямат. Така че както се казва, с каквото можем сега да помогнем, сме длъжни да го направим, разбира се, с ясното съзнание, че това е недостатъчно и че трябва да се търсят реални механизми за връщането на тези хора към предишния живот.

Аз не ви попитах – вие къде ще отидете днес, в кое село?

Те са близо двете, в смисъл там Каравелово, Слатина и т.н. – там. Аз примерно най-малко мога да помогна, защото аз съм говорителят на правителството и нямам конкретните отговорности. Аз иначе щях да отида още в събота. Но все пак иска ми се да видя, за да съм сигурен, че всичко, което е възможно, сме направили. Така че дето се казва, аз не съм най-важният там. Аз, и да отида, без мен може. Тези, без които не можеше, бяха хората, които наистина трябваше да вземат първите и бързите решения. И трябва да ви кажа, че наистина с армията и с МВР аз в този случай абсолютно мисля, че те са свършили… Аз за първи път примерно виждам армията толкова бързо да реагира – с вертолетните отряди, със спасяването на хората. В смисъл, тя сигурно е реагирала и преди това, но не сме разбрали. Въпросът обаче е, че наистина така се чувстваме някак си по-спокойно от мисълта, че е възможно това да става. Пак казвам, това не значи, че не може да се случи по-добре, че не трябва да става по-бързо, че не трябва тази система да бъде абсолютно отработена, така, че винаги да е гарантирана. Има по какво да се работи. Но така или иначе, имаше реакции и то тази реакция спаси според мен човешки животи.

И като за финал искам да ви попитам – в социалните мрежи се завъртяха няколко публикации вече, че доброволци биват връщани. Тази сутрин разговаряхме с председателя на Националната асоциация на доброволците на Република България и той беше категоричен, че се създава илюзия, че хората са изоставени в бедстващите села и че никой не им помага. Защо се прави всичко това? С каква цел се спекулира?

Не, аз мисля, че тук става дума за две неща, различни. Едното е дали са връщани доброволците – няма как да бъдат върнати доброволците, защото те, ако искат да отидат… Тя, включително дъщеря ми примерно знам, че беше вчера там и онзи ден, за да помага, и тях няма как да ги върнат. Те отиват и го правят. Друг е въпросът вече дали има организация, която тези доброволци да ги вкара по някакъв начин в ефективно действие, а не, като отидат, да отидат да си намерят една лопата в някой двор и да започнат да копаят, а наистина да има някаква организация, с която това, което те ще правят, да бъде ефективно и да бъде смислено. Това вече е въпросът и разбира се, то въпросът е как се координира подобно нещо. Защото сега те хубаво отиват едни министри, единият вика "Аз ще пратя "Автомагистрали“, другият вика "Горските ще пратя“. Добре, ама те нали като тая цялата техника се събере на едно място, барабар с доброволците, някой трябва да я координира. Т.е. това цялото трябва да има някакъв ефективен механизъм, по който… в смисъл, дори когато помагат хората и институциите, то пак трябва да има механизъм. Той затова беше този щаб, който ръководеше Ангел Стоев – това е областният на Пловдив. Между другото, той също беше много адекватен през цялото време в тези механизми. Та, т.е. ако някъде има затруднения в това, може да има и доброволци, които не са били насочени правилно, не са били пратени там, където могат да бъдат най-ефективни. Иначе те като доброволци няма как да ги върнат, те винаги могат да свършат работа. Но ние трябва според мен по-внимателно да обмислим на основата на този опит – и това ще е част от нещата, с които и аз мисля да се занимая – да обмислим какви са механизмите така, че във всяка подобна ситуация оттук нататък да има много ясен механизъм, който работи. Той го има в държавата тоя механизъм. Той, както виждаме, и сработва. Въпросът винаги е, разбира се, може ли да се направи по-добре и къде можем да изпипаме нещата така, че да сме гарантирани, че не даваме… Въпреки че не може, виждаме – и пожари има, и наводнения, не дай си боже и земетресения се случват, това са неща, които природата ги… ние не може да ги избегнем. Можем обаче да сме достатъчно адекватни в спасителните работи, за да направим максимума.

Абсолютно. Благодаря ви много за отделеното време и за информацията, която ни предоставихме.

Благодаря и аз.

Още по темата: общо новини по темата: 85
01.09.2023 »
15.02.2023 »
27.01.2023 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: