Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антон Станков: Една от най-нелогичните длъжности за поста министър-председател са колегите от Сметната палата
Автор: Йоланда Пелова 18:13 / 28.03.2024Коментари (0)941
©
Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с вързани ръце след направените промени в Конституцията. Една от най-нелогичните длъжности, които трябва да заемат поста министър-председател са председателят и зам.-председателят на Сметната палата, а най-независим е Омбудсманът и неговият заместник. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Антон Станков, бивш правосъден министър.

"Основната функция на Сметната палата е да контролира разходването на бюджета. Искам да попитам как един от ръководителите на Сметната палата ще провери сам себе си за периода му като служебен министър-председател как е разходвал бюджета. Струва ли ви се обективно?", обърна внимание Станков.

По думите му ако председателят на НС стане служебен министър-председател, това би било интересно: "Това предложение дълбоко засяга проблема дали той ще може да участва в предизборна кампания за следващ парламент? Този въпрос стои по същия начин и по отношение на министрите в бъдещо служебно правителство". Относно Омбудсмана, Антон Станков каза: "Диана Ковачева е прекрасен човек, професор и т.н. Оценена е нейната способност и тя отива съдия в Страсбург, българският представител в Страсбург, а г-жа Елена Чернева-Маркова подаде оставка.

Изказването на управителя на БНБ Димитър Радев, че: "Не е добра идеята Централната банка да се намесва в политическите процеси", Антон Станков коментира така: "Изказването на г-н Радев е много правилно и адекватно, този въпрос обаче трябваше да бъде проверен още преди промените в Конституцията. Още когато се е създавал този кратък лист от възможни кандидатури. За съжаление, това не е направено и сега чуваме възражения. Ключов въпрос е и състава на правителството как ще бъде оформен? Кой носи отговорност за това служебно правителство. Защото в старата редакция много ясно ставаше дума за това, че президентът носи отговорността. Сега отговорността не е ясна и какъв е смисълът, защо се изтъква този въпрос не само от мен, а и от други конституционалисти. Политическата отговорност означава носенето както на позитивите, така и на негативите от определени действия. Така че кой ще носи негативите? За позитивите е ясно, там все ще се намери кой да каже: "Ако не бяхме ние, нямаше как да стане".

Още по темата: общо новини по темата: 454
12.05.2024 »
12.05.2024 »
12.05.2024 »
11.05.2024 »
11.05.2024 »
11.05.2024 »
предишна страница [ 1/76 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: