Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Антон Златанов: Призовавам политическите партии, независимо от целите си, да не се заиграват със страховете на хората
Автор: Петя Кузева 21:45 / 01.03.2024Коментари (0)984
©
"Аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което мога да кажа, е да призова всички политически партии независимо от целите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като правят неистински внушения, тъй като между това да попиташ конструктивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не отговарят на истината, вече е нещо съвсем друго".

Директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов направи задълбочен анализ пред "Фокус", касаещ мигрантския натиск към страната ни и свързаното с него приемане на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и по суша. Часове след посещението на изпълнителния директор на FRONTEX Ханс Лейтенс в България и съвместното им изявление на ГКПП "Капитан Андреево" разговаряме със Златанов в централата на Главна дирекция "Гранична полиция" в София. Коментираме и най-злободневната тема, която предизвика бурни реакции в Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол

Пред сградата на МВР на бул. "Мария Луиза" в столицата в близост до кабинета на Златанов се намира паспортна служба, в района са улиците "Пиротска" и "Опълченска". Днес там срещаме хора, спокойни и добре облечени, които явно вече са получили убежище и чакат за своите документи. Преди десетина години софиянци масово разпродаваха жилищата си в тази част на широкия център, уплашени от нелегалната миграция. Сега е спокойно и жилищата се продават прескъпо.

За забравените страховете и новите такива след споразумението с Австрия за Шенген, за това колко мигранти ще ни върнат по Дъблинското споразумение и дали са от криминалния контингент, пред "Фокус" говори директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов.

"Първо, на територията на София, тук в централната градска част, където могат да бъдат забелязани много хора, етнически принадлежащи към профила на мигрантите, те не са незаконно тук. Т.е. те са в някаква процедура, както сама казвате, редът се на опашка да получат някакъв документи или да подадат. Колегите от СДВР почти ежедневно провеждат операции в този район за проверка на всичките тези лица. В последните месеци няма нито един нелегален мигрант тук, всеки от тях е в различна процедура, т.е. всичко е законно, макар и за гражданите да изглежда, че има много хора от Азия, които да са тук, те са напълно законно. Т.е. те не нарушават в момента закона и съответно властите следват процедурите, които са написани по това да им издават съответния статут на бежанец, с хуманитарен статут и т.н.", увери Златанов.

"По втората част от въпроса: аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което мога да кажа, е да призова всички политически партии независимо от целите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като правят неистински внушения, тъй като между това да попиташ конструктивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не отговарят на истината, вече е нещо съвсем друго. Но това е избор на всеки човек, който ги говори тези неща", призова директорът на ГД "Гранична полиция".

"Между влизането ни в Шенген и подписаното споразумение, и връщането по Дъблинското споразумение или като реадмисия на чужди граждани на трети страни, няма нищо общо. Това са два регламента, които действат от години, ежедневно и или седмично такива лица се връщат според това докъде е тяхната процедура. По Дъблинското споразумение се връщат лица, които са регистрирани в България, са подали документ за хуманитарен статут, но не се изчакали да завърши процедурата и се заминали към Западна Европа. Когато бъдат установени, те се връщат в страната, която ги регистрирала, в случая е  България, може да е Гърция, може да Италия, може да е Румъния, и там трябва да изчакат финиширането на тази процедура. Тези, които се връщат по реадмисия, те са с приключили процедури, получили са съответните документи в България, те имат документ, който е документ за самоличност, което им дава съответните права и задължения, и имат право да стоят 90 дни в друга държава. Когато надвиши 90-те дни в рамките на шест месеца, другата държава ги връща тук, и това се нарича реадмисия", обясни той.

"Тъй като и в днешния ден чухме за самолети с престъпници, които се върнати от Германия в началото на февруари, тук също искам да отбележа, че има такъв самолет на 8 февруари, с който от Германия се върнати включително шестима българи, които отговарят на това описание "престъпници". Това са хора българи, родени в България, с български имена, дори имената са на бюрото ми, които са извършили различни престъпления в Германия, осъдени са, излежали са си присъдите или са освободени предсрочно по германските закони, и са депортирани в Република България след излежаването на присъдата си.

В същия чартър има и бежанци от Сирия и Афганистан, спрямо които няма данни да се извършвали някакви престъпления, те се връщат по реадмисия. Тези, които се връщат по Дъблинското споразумение се поемат от Държавната агенция по бежанците. Ясно ми е, че хората свързват всяко това нещо с "Гранична полиция", но на "Гранична полиция" тук ангажиментът е съвсем минимален. Това е процедура, която се администрира от Държавна агенция за бежанците, а тези, които се връщат по реадмисия, с тях не се случва нищо, те вече имат документ отново казвам, издаден от Република България, кацнат на летището и продължават своя живот тука, тъй като те съвсем законно имат право да стоят в България.

България също участва в тая процедура, като връща граждани в страни по произход, дори тази година директорът на Дирекция "Миграция" докладва, че има три пъти близо повече върнати в сравнение с предишния периоди. Т.е. това са едни съвсем нормални процеси, които се случват от 10 години назад, но в момента се фокусира политическо, обществено и медийно внимание в тях и излиза сякаш от сега започват. Всъщност това е нещо, което тече ежедневно, и то ще продължи да се случва", разясни Златанов пред "Фокус".

Очаквайте и цялото интервю с гл. комисар Антон Златанов пред "Фокус"по темата Шенген, мигрански натиск и опазване на българските граници.

Още по темата: общо новини по темата: 405
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: