Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Анжела Мизова: Фармацевтичният съюз не само алармира за ситуацията с лекарствата, но и предлага решения
Автор: Петя Кузева 15:25 / 06.01.2023Коментари (0)368
© Facebook
Ситуацията с лекарствата беше предвидима. Ние алармирахме за нея. Мога да кажа, че Българският фармацевтичен съюз повдига темата нееднократно, алармираме, но и предлагаме решения. Това каза в актуалното студио "Важните говорят“ на Радио "Фокус“ Анжела Мизова – магистър-фармацевт и заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Решенията сме ги предлагали писмено, в най-различни формати към всички институции, включително и към новосформирания Съвет към Министерството, който беше призван да се бори с този проблем. Истината обаче е, че началото на този проблем беше поставен, ако си спомнят вашите слушатели, още през април 2020 г., в началото на ковид кризата, когато тогавашният председател на Съюза Асена Сербезова има неблагоразумието, в кавички, да спомене в няколко интервюта, че има опасност от недостиг на лекарства и от дефицити, и че трябва превантивно да се мисли по въпроса, да се търсят решенията, преди нещата да са ескалирали и да са се случили“.

Това, че сме казали и предупреждавали, не променя особено ситуацията, тъй като предложенията, с които ние искахме да изпреварим събитията и с които искахме да мислим дългосрочно, за да могат да бъдат решавани проблемите, не бяха възприети от институциите, уточни Мизова. "Това, което се случва в момента, не е нещо, което да изненадва особено колегите ни фармацевти. Да, по-остро е от друга година, да – брой наименования на лекарства отсъстват от аптечната мрежа. Причини има няколко, като мога да ги разделя на две големи групи. Едната беше проблемът с реекспорта. Другият голям проблем е по-скоро сезонно състояние – повишено потребление на антибиотици, антипиретици, въобще продукти за респираторни заболявания. И това е проблем не само в България, а и в цяла Европа. Тук проблемите са по-скоро производствени и логистични“.

На пазара има много генерични лекарства и едно от предложенията ни беше генеричната замяна да влезе на ниво аптека и в нея няма нищо страшно да се регламентира такова нещо, категорична е Мизова. "От целия ЕС единствено три държави не разрешават на техните фармацевти да заменят предписаните лекарства с генерични. И това са Малта, Австрия и България. Това е въпрос на наредба, на ниво Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Не е необходимо с този въпрос да се занимава парламентът. Най-големите противници на генеричната замяна са лекарите, следващите, които са против са самите производители“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: