Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Апарт хотели въртят бизнес в сивия сектор
Автор: Екип Ruse24.bg 10:42 / 11.08.2015Коментари (0)306
©
С приемането на Наредбата за настаняване и заведенията за хранене има и хубави неща, но и други, които не са огледани добре. С нея най-после се категоризират апарт хотелите. Това е особено важно за Слънчев бряг, където подобно на другите големи курорти в страната е пълно с апартаментни комплекси. Публична тайна е, че те се отдават незаконно под наем на туристи на доста ниски цени, защото при тях няма услугата хранене, както и други екстри, а само се осигурява нощувка и кухненски блок за самостоятелно приготвяне на храна. Така или иначе, до сега, те бяха част от сивия сектор на туризма и това се знаеше от всички. Те не са категоризирани и съответно не плащат никакви данъци, защото не се обявява, че в тях се извършва туристическа дейност. Обикновено се казва, че собствениците настаняват роднини и приятели - нещо, за което е ясно, че не е така, а е бизнес в сивия сектор.

Наредбата дава надежда, че тази дейност ще изсветлее. Най-малкото, което може да се случи е да бъде обявено, че апар комплексите съществуват като туристически обекти, а инспекторите да ги проверяват така, както се процедира и с другите хотели.

Ние от бранша, които работим на светло, сме отворени непрекъснато и постоянно сме обект на всевъзможни проверки от различни институции. Въпросните комплекси обаче не се контролират.

Наредбата поставя на дневен ред и понятието ол инклузив, което също е положителен момент. В последните години пазарът наложи тази услуга и по-голямата част от хотелите по Черноморието я предлагат. Но и тук има проблеми както при апартаментите - развиват я без да е ясно кой може и кой не може да я осъществява, и дали този, който я предоставя има условия и дадености. Тези обекти направиха страхотен дъмпинг на хотелите в светлата част на бизнеса, защото едно барче или малък ресторант е с далеч по-малки възможности, отколкото хотел с голяма инвестиция и големи свободни площи, игрища и всякакви други атракции, каквато е всъщност идеята на тази услуга.

Така хаосът на пазара стана огромен, тъй като не се регламентира в детайли що е то ол инклузив и как трябва да се провежда. Важното е, че с новия документ това понятие се въведе, както и това, че донякъде ще се диференцират обектите, които могат да работят тази дейност.

Документът обаче залага някои странни изисквания към висококатегорийните хотели. Те дори звучат несериозно, защото базата на четири и пет звездните е добра, те са нови и хубави, така че завишените изисквания няма да притеснят колегите.

Проблемът е в обслужването

Всъщност, с наредбата по никакъв начин не се гарантира, че ще се повиши неговото качество. Това е основното, защото туристът няма да реагира, ако телевизорът в стаята му е 28 инча, а не 32. Ако той има доброто обслужване, вкусна храна, която му се поднася от усмихнати сервитьори, а камериерката не е начумерена, екранът, към който поглежда от време навреме му е последна грижа. Същото важи и за минибаровете. Когато гостът е избрал услугата ол инклузив, дори не отваря хладилника. Той пие алкохол без да плаща до 23.00 часа.

Новите изисквания едва ли ще ни натоварят финансово. Смисълът на промените е да бъдат в полза на туристите. Ние искаме да се въведат критерии, които да са в плюс за нашите гости, но много промени в това отношение няма.

Например, изискването да се свързват хората с деветка с рецепцията. Ами ние и в момента сме с деветки. Повечето от хотелите от 15 години работят с номер 9 на рецепцията.

* Авторката е председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Източник: "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: