Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Арестантите с електронни гривни през 2017 година?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 08.09.2016Коментари (0)1279
© 24 часа
250 обвиняеми и осъдени ще бъдат следени с електронни гривни най-рано от средата на 2017 г., сочат анализи на Министерството на правосъдието. 

Заради опорочена обществена поръчка процедурата по купуването на устройствата бе спряна на 31 май лично от министър Екатерина Захариева. В момента нито един под домашен арест или осъден не носи гривна въпреки доказаната полза и изискването на закона. На 22 април т.г. в сила влязоха промени в Закона за изтърпяване на наказанията, където е записан нов раздел - за електронното наблюдение. Темата за гривните стана актуална в края на юли, когато турският гастарбайтер Фарук Бекташ, убил двама мотористи на пътя, избяга от страната, докато бе под домашен арест. Мнозина питаха защо Бекташ, който не е единственият беглец от правосъдието, не е с гривна. Ето защо МВР пази годишно средно по 450 души под домашен арест.

От 1 април до 30 юни в София 46 обвиняеми са изтърпявали мярката за неотклонение. Електронните гривни бяха въведени у нас през лятото на 2014 г, по проект, финансиран от норвежкото правителство, който приключи през април т.г. 

Устройства бяха сложени на 180 осъдени на пробация и предсрочно освободени от затвора. Сред тях имаше и педофил, който беше следен със сателит. През 2009 г. е първият пилотен проект, но тогава гривни са сложени само на 11 души. След края на норвежкия проект гривните си заминаха. 

В края на м.г. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" започва подготовка на обществена поръчка за нови. Първоначално интерес проявяват няколко фирми, общо в света производителите са около 5. Реално обаче документи от тях не постъпват. Прогнозната цена е 1 777 894 лв. с ДДС за вземане на гривните под наем. Явява се само една. Това е британската фирма за производство на електронни артикули в сферата на сигурността G4S, Фирмата е сред най-големите в своята област. Тя се грижи за охраната на Еврокомисията в Брюксел. Междувременно се прави анализ на обществената поръчка. По закон тя може да мине без знанието на министъра. Когато обаче екипът на Захариева прави анализ, истината лъсва. Оказва се, че условията са направени така, че на тях да отговаря една фирма Това става ясно от параметрите, зададени на участниците. Един такъв например е за теглото - то трябва да е точно 200 г. Въпреки че не е ясно какъв е проблемът, ако гривната тежи 220 г. Разчетите показват, че с още 200 хил. лв., т.е. за около 2 млн. лв. могат да бъдат купени, а не наемани, и то само за 2 г. И след този срок държавата отново да се изправи пред проблема да няма гривни. 

С 2 млн. лв. могат да бъдат купени около 250 гривни Бройката не може да бъде посочена с точност, защото цените на фирмите са различни. Появата само на една оферта нарушава принципите на Закона за обществените поръчки и поражда съмнения за опорочаване на процедурата, смятат от правосъдното ведомство. Правосъдният министър Екатерина Захариева е категорична, че пак би я спряла. Анализите показват, че е по-добре за 2 млн. лв. да се кандидатства по новата Оперативна програма "Добро управление". Така системата ще бъде финансирана с пари от европейските фондове. 

Парите, заделени за гривни, ще отидат за апаратура, с която да се хващат джиесемите в затворите. Министерството на правосъдието е готово с документите за кандидатстване. Очаква се поръчката да стартира в началото на 2017 г. и ако няма обжалване, първите устройства да са на краката на около 250 обвиняеми и подсъдими още до лятото на 2017 г. Гривните не са панацея срещу бягствата, категорични са експертите. Те не се слагат в съдебната зала. Устройството се състои от две части - едната е гривната, която се закопчава на крака. Втората наподобява телефон, който се включва в контакт в дома на осъдения. Чрез него се държи връзка с центъра за наблюдение. 

През 2014 г. се бе появил проблем. Оказа се, че има осъдени, които искат гривни, но не могат да им сложат, защото в домовете им няма ток. За да се сложи край на бягствата, се правят и промени в НПК. Една от тях е присъдите на касационния съд за влизане в затвора да се изпълняват от касационния прокурор. Сега той я праща на прокурора от първата инстанция. Така документите пътуват и по 14 дни, преди осъденият да бъде потърсен, което е достатъчно за укриване. 

Компанията G4S плати 180 млн. паунда плюс лихвите на английското правителство заради свръхтаксуване. Оказа се, че фирмата "следила" хора в затвора и дори мъртъвци. Аферата продължила поне от 2005-а до 2014 г. Първоначално се смятало, че скандалът е за 24 млн. паунда надписани разходи. Той обаче се оказал почти 5 пъти по-голям, а фирмата сама предложи извънсъдебно споразумение. Правителството на Англия и компанията си стиснаха ръцете за две плащания - едното от 76 млн. паунда, а второто от 33 млн. паунда. После последва ново плащане. Този път на 71 млн. паунда лихви. G4S призна за начина, по който е източвал хазната. Правителството бе разбрало за схемата да се продължава "следенето" на хора, имали гривни, но върнати в затвора. Фирмата е "следила" дори починали хора. Компанията е карала обвиняемите да си плащат гривните. Тя обаче не бе единственият нарушител на проекта за електронни гривни в Англия. 

Година по-рано Serco бе хваната, че надписва разходи, и също сключи споразумение за над 70 млн. паунда. Срещу двете фирми имаше криминално разследване, но бе прекратено. Компаниите получиха забрана да участват в търгове на британското правителство. Тя бе свалена, след като наследникът им Steatite не можа да се справи с доставката на гривните. 

Милиардерската наследница Парис Хилтън, холивудската звезда Линдзи Лоън и сръбската певица Цеца Величкович са сред знаменитостите, носели електронни гривни за проследяване. Те се сдобиха с устройствата, след като бяха освободени предсрочно от затвора и изтърпяваха наказанията си в домовете си. По света гривните се използват най-вече при предсрочно освобождаване. 

В Полша например 36 000 са осъдените с електронни устройства. Освен наблюдение обаче всеки месец се правят и тестове. Това е с цел да се постигне наистина осъзнаване на грешката и поправяне.


Източник: 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: