Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Арх. Иван Шишков: На автомагистрала "Хемус" е допуснато незаконно строителство в огромни размери
Автор: Екип Ruse24.bg 15:50 / 10.09.2021Коментари (0)859
©
На автомагистрала "Хемус“ мащабите на незаконното строителство, което е допуснато, са в огромни размери. Това заяви в сутрешния блок на бТВ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. "Ние имаме една извънредна ситуация. На практика държавата в момента е установила незаконно строителство допуснато и финансирано от държавата. Това, което можем да направим е  в тази извънредна ситуация да се върви с извънредни мерки“, допълни арх. Шишков. 

Той изказа предположение, че най-вероятно ще се търси вариант за извънредни законови промени, за да не бъде разрушено вече изграденото. Но беше категоричен, че ако е възможно юридически, то ще бъде запазено, само при положение, че е качествено построено. "Това означава, че първо се прави експертиза, установява се това, което е направено дали съответства на нормите, дали може да бъде ползвано“, коментира заместник-регионалният министър.

Той отново припомни факта, че към този момент официално няма информация кой е строителят на лотове 4 и  5 на АМ "Хемус“. "АПИ е възложил строителството на "Автомагистрали“, на практика те не са открили строителна площадка.

Тези фирми, които в момента имат само договор за доставка на материали, ние не очакваме от тях да си признаят, че са извършили незаконно строителство“, обясни арх. Шишков и допълни, че всички имоти в лотове 4, 5 и 6 дори не са отчуждени, но в тях се строи, а за 7-ми, 8-ми и 9-ти лот няма избрано трасе. Направеният проект за трасе се е оказал неудачен, защото е имало проблем със свлачища в 7-ми лот, а в 8-ми лот, че трасето минава през резерват. Затова за тези трасета се започва наново проектиране. Заместник-министър Шишков съобщи, че вече има решение на МС за отчуждаване на имоти за 4-ти лот и може би до няколко месеца, ако няма съдебни спорове, ще има пълна готовност за този участък да има издадено разрешително за строеж.

Той заяви, че и в момента до 3-ти лот се строи, както се е строяло и преди това, но няма как магистралата да бъде готова до 2024-та година, след като на практика дори няма избрано трасе в част от нея. "Това е наследството, което сме намерили – една магистрала, която не е планирана“, обобщи арх. Шишков.

По темата за протеста на пътните фирми и претенциите им за неизплатени ремонти, арх. Шишков коментира, че се прави абсолютно всичко възможно задълженията към фирмите да бъдат изчистени, а ангажимент на фирмите е да се издължат на работниците си. Проблемът е в това, че парите за тези ремонти не са били предвидени в бюджета, каза още той.


Още по темата: общо новини по темата: 98
30.03.2024 »
29.03.2024 »
24.11.2023 »
25.10.2023 »
24.08.2023 »
20.07.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: