Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Арх. Костадин Сандев: Повечето едропанелни комплекси в България са с изтекъл гаранционен срок
Автор: ИА Фокус 11:09 / 16.02.2023Коментари (0)366
©
Всички сгради, които са предназначени за живеене трябва да отговарят на изискванията за сеизмична устойчивост. Преди години имаше наредба за подсигуряване на сградите. Още в проектирането се вземаше в предвид зоните, в които са градовете, близо ли са до сеизмични зони. На всеки 10 години тази наредба се актуализираше, като изискванията ставаха все по – големи.

Това каза за "Фокус“ арх. Костадин Сандев, един от "съвременните строители на Благоевград“, с който са свързани градоустройствените планове на много квартали в града. Той уточни, че в близкото минало строителството е било предимно едропанелно.

"В много градове има цели едропанелни комплекси. Към днешна дата повечето от тези комплекси са на 60 и повече години. Тогава, когато ги строихме, това беше гаранционният им срок. Разбира се, те имат по – голяма здравина и по – дълъг срок просто, защото са строени по такава схема, че да са здрави. Проблеми са само заварките, които трябва да са направени и са били правени добре и добре закрити, за да не са обект на корозия. Така, че масовото строителство от едно време е относително здраво“, каза още той.

Арх. Сандев уточни, че в никакъв случай не може да сравняваме силата на природата с човешките възможности. "В един момент, когато тези две неща се сблъскват, по – малко са случаите, когато човек побеждава. Повечето пъти победите е природата“, прибави той.

По думите на арх. Сандев изискванията, които се въвеждат след 2008 година по отношение строителството на сградите, стават още по-високи.

"Проблем според мен е, че се правят много високи жилищни сгради. Смятам за недопустимо да имаш жилищна сграда на 10 – 12 – 14 етажа. Това даже е ненормално обитаване за хората, които живеят на 12 етаж например. Какви са възможности за евакуация от последните етажи? Така, че успоредно с промените в нормите за сеизмична устойчивост, трябва да има и градоустройствени изменения, които да не позволяват да се строят жилищни сгради на повече от 4 – 5 етажа. Това трябва да е максимума. Високите сгради много по – трудно издържат на земетресения. Ето и такива фактори влияят много“, подчерта той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: