Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Археолози с голямо откритие край Златоград
Автор: Екип Ruse24.bg 08:38 / 08.11.2023Коментари (0)366
Приключиха последните за този сезон археологически проучвания на екипа на проф. Николай Овчаров. С неговите консултации, под прякото ръководство на д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян, се осъществиха археологически проучвания на крепостта. Целта беше да се проучи този важен археологически обект между родопските градчета Златоград и Неделино, каза проф. Овчаров. Изследванията са финансирани съвместно от двете общини.

Триседмичните разкопки на високия 845 м връх "Св. Неделя“ се увенчават с пълен успех.

"Бяха разкрити останките  на късноантична крепост, строена вероятно в епохата на най-видния византийски император Юстиниан I Велики (527-568). Тя е била звено в отбраната на Родопите срещу варварските нашествия в Източната Римска империя (Византия). Днес от укреплението са оцелели останките от една кула и части от крепостната стена, градена от ломени камъни, свързани със здрав хоросан. Предполага се, че тя е била висока 7-8 м, а от издигащата се на около 15 м височина кула се е откривал поглед на разстояние от десетки километри.  Крепостта край Златоград е разположена на площ от близо 0.3 хектара и е имала изразени военни функции. В нея е пребивавал малък гарнизон от войници, които са поддържали в изрядност крепостните съоръжения и складове с храни. От последните се откриха десетки цели и начупени на парчета глинени делви (питоси), в които е съхранявано главно жито. Водата е черпена от дълбок близо 17 м отлично изграден кладенец, намиращ се непосредствено до южната крепостна стена. Твърдината вероятно е осъществявала визуална връзка с останалите крепости в района“, каза проф. Овчаров.

Според видния археолог, разкритата крепост допълва картината на селищния живот в Източните и Средните Родопи през късноантичния и ранновизантийски период  (IV-VI в.), пише travelnews.bg

"Всъщност малката стражева твърдина е пазела пътищата между двата дяла на Великата планина. На изток по долината на Средна Арда са се намирали такива важни крепости като тези при Вишеград край Кърджали и големия укрепен град Перперикон. Районът на днешния Смолян на запад пък бил охраняван от други неголеми крепости като тези при Девин и Беден. По този начин е защитавана вътрешността на Родопите от нашествията на варварски народи, като тези на готи, хуни и по-късно – славяни“, отбеляза проф. Овчаров.

"Успяхме да хванем размера на крепостта, тя има приблизително правоъгълен план, разбира се ние сме хванали само части от стените. Дължината й е 100 метра, а ширината й е около 25 метра, което показва една площ от 2.5 декара. Разкрихме една кула, гледаща на изток, с размери 4 на 5 метра. Успяхме да хванем и части от южната стена в два сондажа, а сега буквално последните два дни успяхме да разкрием и част от трасето на западната крепостна стена. Тя е градена от камъни на хоросан, датира се в края на 5-6 век, т.е. тя е една от крепостите строени от Византия“, каза д-р Николай Бояджиев – ръководител на разкопките, от РИМ – Смолян.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: