Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика на Дявола
Едно от най-интересните и посещавани места в Родопите е Дяволският мост. Намира се в община Ардино, област Кърджали. Тази архитектурна забележителност носи названието си, заради отражението, което прави във водите на река Арда. 

Най-ясно това личи, когато направите снимка и я обърнете - вижда се изображението на дявола с рогата, видя Plovdiv24.bg. Точно в центъра на моста има скала, в която също може да откриете лика на Сатаната.

Тези образи обаче могат да се видят в конкретен часови диапазон от 11:00 до 12:00, когато слънцето огрява моста под определен ъгъл.

Мястото е обвито в тайнствени истории и невероятни легенди, които носят началото си отпреди стотици години и които могат да уплашат и най-големите смелчаци. 

500 години река Арда тече под Дяволския мост, разкривайки невероятно зрелищни и спиращи дъха гледки. И до днес обаче остава неразкрита тайната на майстора, който е съградил моста. Много са се опитвали преди него, но само един е успял. 

Всъщност мостът е построен през XVI век., но първоначалният му вид е още от времето на Римската империя, като част от античен път, свързващ Бяло море и Северна Тракия през прохода Маказа. С времето е бил разрушен, но по заповед на султан Селим I е изграден отново, за да се продължат търговските връзки между двата географски района - Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Мостът е бил известен и с името Шейтан кюприя.

Според преданията, които местните си разказаха, негов създател е майстор Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикателството да издигне мост над бурната навремето река, като за основа използвал римските останки. Всички строители преди него се проваляли в начинанието, а реката отнасяла изграденото от тях. 

Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно. Той обаче поставил условие - да го завърши за 40 дни и хем да е видим образът му, хем да е невидим, да може да се докосне, но да не е материален. Не успее ли, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайната на строителството в гроба си.

Легендата разказва още, че в основите на моста е вградена сянката на красива мома, затова и градежът е толкова здрав.

Според друго предание в близкото село живеела красива мома, която един от турските големци много харесвал. Той пратил хора да е отвлекат.  Изплашена девойката побягнала към моста. Турците тръгнали след нея, но когато стигнали до моста, се стъписали. Там видели образа на Шейтана (турското име на Дявола), изплашили се и се върнали обратно, а момичето се спасило. 

Старо поверие гласи, че в един от камъните на моста личи отпечатък от стъпката на Сатаната, че мостът носи нещастие и смърт и по него не бива да се преминава след залез слънце.

В района около Дяволският мост може да се види едно от най-рядко срещаните цветя и символ на Родопите – силивряка. То е включено в Червената книга на България като защитен вид. Расте в пукнатините на скали и е известно с уникалната си способност да изпада в мнима смърт. Може да е в това състояние дълго време (до 31 месеца), след което при подходящи условия се съживява и се възстановява напълно.

Мястото около Дяволския мост в Родопите е изключително красиво, дори в ранна пролет, когато дърветата не са още напълно раззеленени. От едната страна на моста реката образува вир, където всъщност е и самото дяволско отражение. От другата страна е пролом, който разкрива какво изящество от багри може да сътвори природата.

Дължината на Дяволския мост е 56 метра, широчината – 3,5 м. Той е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 – 12 метра. При изкачването му и разходката по него осъзнавате, че каменният парапет, е изключително нисък и всъщност достига на височина до коляното ви.

На 24 февруари 1984 г. това невероятно архитектурно творение е обявено за паметник на културата. В близост до него има място с навеси и маси, където може да си отдъхнете и похапнете сред природата. Има и такса вход - 10 лева за възрастни и 5 лева за деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: