Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Асен Василев: Няма да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн
Автор: Екип Ruse24.bg 12:16 / 11.03.2022Коментари (1)508
©
Новият План за възстановяване не предвижда да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на изслушването си в Народното събрание.

"За България е много важно да има план, който е добър и това е много по-важно от това да има план, който бързо да бъде приет. Какво имах предвид и какво продължавам да имам предвид. Планът, който ние заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1 600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1 600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс. Не го приехме този план. Казахме, че това за българската електроенергийна система не работи и започнахме преговорите с ЕК, така, че това да бъде спряно и да се стигне до план, който комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система", заяви Василев.

Вицепремиерът припомни за проведените обществени обсъждания – със специалисти и с индустрия, и добави, че уверението е до 15 март планът, на техническо ниво, да бъде затворен с комисията.

"Оттам нататък ние можем да започнем предварително изпълнение на проектите. Разплащания, които са предвидени в бюджета, могат да започнат веднага след тази дата. Има чисто технически процес по одобрение, който ще мине за няколко седмици", добави той.

Василев уточни, че новият план не предвижда да се затварят 1600 мегавата. "Всички те остават да работят. През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани. Това означава, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40% намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система", посочи още Василев.

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана. Той посочи, че в плана са заложени капацитет от батерийни мощности.

"Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме различия във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда голямо наличие на геотермален ресурс", подчерта Василев.

Вицепремиерът отбеляза, че има няколко пилотни проекта с няколко общини с нискотемпературния ресурс да се тръгне към проекти за отопление, което намалява нуждата от енергопотребление през енергопреносната мрежа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Въглища и зелена сделка. Те му викат да спре да цапа ,той вика ....само лятото няма да цапам. Зимата пак на кюмур. Лятото на батерийки.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: