Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Асен Василев: За истината не трябва да се извинявам
Автор: Екип Ruse24.bg 17:53 / 30.01.2022Коментари (6)669
© БГНЕС
"За истината не трябва да се извинявам", това заяви министърът на финансите Асен Василев пред БНР във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.

"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател:

"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен".

"Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април", каза още Василев, като уточни, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата.

Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално:

"Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. ... Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига - пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много".

За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи".

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната. Асен Василев посочи, че "все още не всички течове (от държавните средства) са спрени".

България очаква тази година от ЕС първите 1,6 милиарда лева по своя Плана за възстановяване и устойчивост, обяви вицепремиерът и министър на финансите. Според него преговорите с Европейската комисия по българския план не са лесни, но се очаква страната ни да има одобрение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по определени проекти.

Финансовият министър подчерта, че дефицитът в бюджета по Маастрихтските критерии е около 2,5%, а не над 4%, защото не трябва да бъдат отчитани мерките за Covid-19, както е във всички държави в Европа:

"Има взето решение за тази година, че Covid парите не се включват в оценката на дефицита. Така че там сме даже по-добре от критериите".

Финансирани са конкретните проекти, които армията е заявила за модернизация, зави Василев и уточни:

"Има заделени 77 млн. лева за преодоляване на некомплекта и за привеждане на армията в боеспособен вид. ... Има доста средства, които са заложени за армията. Те са заложени леко изпреварващо от това, което е в многогодишната програма за Българската армия", допълни Василев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Давай смело направи минималната заплата 2000 лв, кой те спира, тия гадове некадърни да се научат, всички гадни чужди компании, които дават ниски заплати на мига ще се махнат от България, а Вие ще докарате само първокласни инвеститори готови да дават големи заплати. Защо не го правиш, защо се спираш на 710 давай смело.
-1
 
 
лъжлив кокорчо,мошеник и педал,завлякъл съдружниците си с милиони!Като не ви харесва работодателя - сменяте го!А,не можете на намерите работа?Ами Германия,Испания,Франция,Италия,САЩ и Канада /даже,ой Канада!/ ви очакват!
0
 
 
ПРАВ Е АСЕН ВАСИЛЕВ НЯМА ЗА КАКВО ДА ИМ СЕ ИЗВИНЯВА НА ТИЯ ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ-РАБОТОДАТЕЛИ СРАМ И ПОЗОР.
на 30.01.2022 г.
0
 
 
Виждал съм така наречени работодатели да казват няма пари а да карат поръчкови автомобили да дават по 5 000 лв за салфетки в чалготеки и да се хвалят пред приятели че са изхарчили торба пари за иху.Също и такива които се мяркат в търговските си обекти само да прибират оборота а всичко да е оставено на самотек.
+2
 
 
Относно нивото на българските работодатели е прав.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: