Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Асен Василев каза каква е философията на парите за общините 
Автор: Екип Ruse24.bg 19:34 / 24.11.2023Коментари (0)590
©
До 1 март 2024 г. е срокът, в който общините могат да подават предложения за проекти, които да бъдат финансирани от специалния общински фонд в Бюджет 2024, заяви по време на изслушване в парламента финансовият министър Асен Василев.

По думите му нито правителството, нито Министерството на финансите ще имат отношение към подбора на проектите, които изпълняват заложените критерии, а това е отговорност на Народното събрание. Относно режимът за финансиране - той ще е на принципа на европроектите. Причината да се постави срок до 1 март 2024 г. е, че ако до тази дата няма яснота за проекта, изглежда нереалистично изпълнението му. "Философията е, че кметовете знаят най-добре. Не е работа на правителството да налага "направи това, направи друго“, заяви Асен Василев.

В случай че предложените проекти се изпълнят и надвишат лимита от 1 млрд. лв., е предвидена възможност за прехвърляне на средства от националната капиталова програма. 

"За първи път включваме тази програма към общата капиталова програма и тя е с един общ лимит от по-малко от 10 млрд. лв.“, каза Йордан Цонев от ДПС. "Тук е мястото да ви напомня, че много години назад капиталовата програма на националния бюджет не се изпълнява и се превърна във финансов буфер. Така съставена тази програма за общините, която може да черпи неизразходван ресурс от общата капиталова програма, ще даде възможност да се изпълни и по-голям процент на националната“, коментира депутатът.

Асен Василев отбеляза, че Министерството на финансите и Министерският съвет нямат право да подменят списъка с предложени проекти, включен в приложение 3 към бюджета, а това може да прави само Народното събрание. Финансирането ще се подава на база изпълнението.

"Връщаме обратно в ръцете на кметовете как изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат“, каза Василев. "Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близко до хората“, допълни министърът.

Според депутата от  "БСП за България“ Кристиян Вигенин има риск "да пръснем“ 1 млрд. лв. от бюджета, без държавата да си е поставила цел какво иска да постигне с тези проекти. "От наша гледна точка това е неефективно разходване на средства“, заяви Вигенин от "БСП за България“.

Асен Василев заяви, че въпросът дали правителството или парламентът трябва да провеждат целенасочена политика на ниво общини, е важен. Той посочи, че още през 2021 г. е започнал разговорът за децентрализация с Националното сдружение на общините в Република България за децентрализация.

"Връщаме ресурс обратно към общините, така че по-малките да получат повече, а по-големите да са по-ограничени, за да не изсмучат ресурса“, каза още Василев и посочи, че оттам нататък е въпрос преценка на местната власт.

Финансовият министър заяви, че за първи път в проектобюджета се прибавя и приложение, което съдържа всички капиталови разходи на всички държавни ведомства и така ще има видимост проект по проект за какво се разходват средствата.

Още по темата: общо новини по темата: 520
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
16.05.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: