Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Атанас Пеканов: Индустриалната политика се завърна в Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 21:10 / 12.05.2023Коментари (0)390
©
След като дълги години беше отричана като вредна намеса в пазарните процеси, индустриалната политика се завърна на преден план като ключова тема в развитите страни. Това е голяма възможност за реиндустриализация в Източна Европа и България, но това трябва да се случи на база на високо образование и традиции в редица науки.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на "Форум за прогресивни леви решения", организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

В своето изказване Пеканов обърна внимание на промяната в разбирането ни за света и водещите икономически политики в последните 10 години, която според него е била сериозна. Днес доминиращият консенсус, наложен от прогресивните сили е, че трябва да градим такива политики, които да бъдат насочени към хората и да гарантират, че кризите ще се преодоляват по-бързо, а ползите на икономическия растеж и икономическата интеграция няма да бъдат присвоени само от някои части от обществото, а ще бъдат разпределени справедливо, посочи вицепремиерът.

"Прогресивните решения означават да градим, да строим - образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето. Да гарантираме производства и индустрии със стабилни, добре платени работни места", подчерта той.

Според Пеканов в днешната променена геополитическа ситуация, това ще се случва и с новата индустриална политика. "След като дълги години беше отричана като вредна намеса в пазарните процеси, индустриалната политика се завърна на преден план като ключова тема в развитите страни. В секторите като енергетика и високи технологии, развитите страни са се фокусирали върху привличането на производства и изграждането на заводи и фабрики обратно на собствената си територия. Това е ключова възможност за реиндустриализация. Едва ли някой по-добре от нас в Източна Европа разбира негативите, не само икономически, но и политически, и демографски, които деиндустриализацията донесе. И сега, когато върви обратният процес, България трябва да заеме централно място в него. Да поискаме голяма част от завръщащите се производства да дойдат тук", категоричен бе той.

Според вицепремиерът обаче, това не бива да се случва на база подбиване на цените на труда, данъчен дъмпинг и продължаване на практиката да разчитаме на ниските заплати като основен конкурентен фактор. "Не - този път те трябва да дойдат по линия на високо образована, специализирана работна ръка, стъпваща на дългите ни традиции в редица науки, като инженерните и компютърните. За тази цел ще ни трябват високи стандарти в образованието и по отношение на доходите", подчерта Пеканов.

По думите му, новата индустриална политика ще изисква и допълнително финансиране. "България трябва да се бори за такова, защото само разхлабването на правилата за държавни помощи няма да ни помогне да се преборим и да привлечем тук големите производства. Европа трябва да вземе решението за така наречения Европейския суверенен фонд, който да дойде с допълнителен ресурс за страните-членки, с които те да насърчават производствата тук", посочи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: