Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Атанас Пеканов: Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа
Автор: Екип Ruse24.bg 10:08 / 12.10.2022Коментари (0)337
© БНТ
Очакваме се средствата от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат преведени у нас до няколко седмици, заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Страната ни е изпълнила всичко необходимо по 22-те мерки по първия транш и те са предадени в ЕК.

По втория транш България трябва да приеме 22 законопроекта. От тях, само един от тях не е готов – за промени в Закона за енергетиката. В него има заложени цели, които трудни за изпълнение в сегашната ситуация на енергийния пазар в Европа. Затова е възможно страната ни да поиска дерогация. За да получим втория транш, е необходимо законопроектите да бъдат приети от Народното събрание.

"Народните представители ще трябва да се съсредоточат. Аз разбирам, че в момента имат други разговори, но държавата трябва да върви напред и не трябва да отстъпваме от неща, поети като ангажимент само преди няколко месеца. Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа и според мен това е правилният подход към бъдещето.", заяви Пеканов.

По Фонда за справедлив преход, по който да предвидени 1,3 млрд. за подпомагане на регионите, които затварят въглищното си производство, има забавяне, призна той.

"Поели сме ангажимент до 2026 година да намалим с 40% вредните емисиии, което е много трудно в сегашната ситуация, но е и много трудно сега да се предоговаря нещо, което сме договорили едва преди няколко месеца. Ако сега отворим този въпрос, преговорите ще блокират всичко останало. Така че има натрупани забавяния, надявам се че министерството на енергетиката ще успее да ги навакса.", заяви служебният вицепремиер.

Според Атанас Пеканов политическата нестабилност у нас застрашава процеса за влизане в еврозоната. Той изрази надежда политиците да осъзнаят това и да проявят зрялост.

Служебният кабинет работи по Националният план за въвеждане на еврото през 2024. Все още не е готова комуникационната стратегия още, която трябва да обясни как функционира еврозоната, какви са рисковете и как институциите ще отговорят на тези рискове.

"В Хърватия, например, вече получават цените на касовите бележки и в двете валути. Отдолу има QR код, с който, ако превалутилането не е коректно, подаваш сигнал и магазинът попадна в черен списък като некоректен търговец.", посочи той.

Предстои да изберем и символа на бъдещата ни евромонета.

Пеканов изтъкна, че България е покрила всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлационния критерий.

"В сегашната обстановка, обаче, инфлационният критерий е проблем за всички страни и мисля че той може да бъде обект на дискусия. Дори и сега България остава третата страна в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП.", изтъкна служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов заяви, че не вижда себе си като член на следващия редовен кабинет, а след края на мандата на служебното правителство ще се завърне в академичната сфера.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: