Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Атанас Славов: Представителите на Венецианската комисия разбраха, че е важно да укрепим парламентаризма
Автор: Екип Ruse24.bg 20:23 / 14.09.2023Коментари (0)442
©
Представителите на Венецианската комисия разбраха, че е важно да запазим парламентаризма и да го укрепим, тъй като съществуващият модел на служебно правителство създава проблеми. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в ефира на bTV след срещата си с докладчици на Венецианската комисия по предложенията за промени в Конституцията на България.

Основната цел на членовете на Венецианската комисия е да проучат как предложените промени в Конституцията ще се прилагат на практика, поясни министър Славов. Той разказа, че членовете на комисията са задавали конкретни въпроси за правомощията на органите, които се променят. Становището на комисията трябва да се гласува на заседанието й на 6 и 7 октомври.

“Говорихме и за предложената промяна в статута на служебното правителството и правомощията на главния прокурор. Особено внимание отделихме и на предложената индивидуална конституционна жалба - достъпа на всеки гражданин пред КС. Това бяха съвсем конкретни експертни и професионални въпроси", каза той.

"Текстовете за промяна на Конституцията, особено в частта за промените в съдебната власт, следват много плътно предишните становища на Венецианската комисия - и по проекта за конституционни промени от 2015 г., и по проекта на ГЕРБ от 2020 г. и десетилетия преди това, когато е ставало въпрос за структурата на Висшия съдебен съвет“, допълни Славов.

По въпроса със статута на служебното правителство са обсъдени проблемите, които биха възникнали с назначаването на премиер от трима предварително посочени - управителя на БНБ, председателя на Конституционния съд или действащия председател на парламента. Както и какво се случва, ако президентът не одобри състава на служебно правителство.

“Неясно остава защо е този пинг-понг между държавния глава и парламента. Тези въпроси бяха обсъдени днес, аз съм ги поставял пред народни представители. Това, което трябва да е ясно и то беше предложено от членове на комисията - когато едно правителство е в оставка и не може да се формира нов кабинет, правителството в оставка да остане като служебно. Толкова е просто, толкова е ясно, и фигурираше в първоначалния проект, по който съм работил и аз. Защото така се запазва парламентарната форма на управление", каза той.

“Днес дори по тази тема коментирахме дали е налице необходимата политическа култура правителството в оставка да остане като служебно. Чуват се и мнения, че това би могло да блокира политическия процес, че няма да има изход от кризата. Затова има открити въпроси", добави той.

Министър Славов обясни и вижданията за избор на представители в двата съдебни съвета - на съдиите и на прокурорите след разделянето им, както предвижда проектът за промени на

основния закон. Предвижда се членовете на съдебните съвети да са юристи с дълъг стаж и високи морални качества, които се ползват с голямо обществено доверие. “Целта на цялата промяна е да се избират високоморални хора. Това не трябва да са действащи политици, да не са партийни лоялисти, които ще бранят определена позиция", каза той.

По темата за избора на членове на новата антикорупционна комисия, той заяви, че предварителният подбор на кандидатите гарантира деполитизация на органа. Според него все още остава дискусионен въпросът колко да са членовете на комисията, за да може ефективно да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата: общо новини по темата: 84
25.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
19.04.2024 »
15.04.2024 »
30.03.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: