Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Атанасова: В основата на нашето решение да подкрепим правителството, беше виждането за единство и обща посока
Автор: Самуил Иванов 10:02 / 01.09.2023Коментари (0)300
©
В основата на нашето решение да подкрепим правителството, беше виждането за единство и обща посока. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на декларация от парламентарната трибуна, предаде репортер на "Фокус“.

Атанасова очерта основните приоритети на първата политическа сила в рамките на есенната сесия на 49-ото Народно събрание. Сред тях са реформите в КПКОНПИ, промените в Конституцията, приемането на нов бюджет за 2024 година, приемането на реформите за получаването на новия транш по Плана за възстановяване и устойчивост и други.

Част от декларацията на лидера на парламентарната група на ГЕРБ-СДС:

Преди три месеца с избора на редовно правителство беше направен първата крачка към преодоляването на политическата криза, в която българското общество беше от пролетта на 2021 година. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Напомняме, че правителството се излъчи с втория проучвателен мандат и е доминирано от предложения от втората политическа сила в парламента кадрови решения, въпреки резултатите от изборите, които излъчиха за победител ГЕРБ-СДС.

Водени от съзнанието, че общественото доверие се дава, за да се инвестира в напредъка и развитието на държавата и обществото, ние поставихме тясно партийните си интереси на втори план и това е единствената причина България днес да има редовно правителство. Ангажиментът, който бяхме поели преди изборите пред нашите избиратели, беше свързан с това да възстановим политическата стабилност, да спрем войната между институциите, да осигурим ритмично и адекватно функциониране на институциите и да изведем България от международна изолация.

Виждането, че българското общество се нуждае от единство и обща посока, което е доказателство и днес, беше в основата на нашето решение. Не сме забравили за ангажиментите към българските избиратели, но осъзнаваме, че първото условие е наличието на редовно правителство, което е подкрепено от парламентарно мнозинство, в което участва и ПГ на ГЕРБ-СДС. Това обаче не е единственото условие за осъществяване на нашите намерения в тяхната цялост. За да има смисъл настоящето управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази парламентарна сесия, трябва да бъдат приети редица законопроекти, които да наваксат изоставянето в ПВУ, да положат усилия за основата на ефективна реформа в КПКОНПИ, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа.

Още при излъчване на настоящето управление ГЕРБ-СДС се ангажирахме да участваме активно в мнозинство за промени в Конституцията. Спазваме и ще спазваме този ангажимент, но с пълното съзнание, че конституционната реформа не е краят, а началото на един много по-дълъг процес за гарантиране на обществена справедливост. Наясно сме, че осъществяването на дългосрочни реформи може да има положителен и траен ефект само тогава, когато те се ползват с максимално широка подкрепа, както от страна на политическите сили, така и от страна на цялото общество. Подобни политически действия не би трябвало да има конюнктурен характер, а трябва да бъдат обмислени от гледна точка на бъдещето и неговите предизвикателствата, а не от гледна точка на злободневните политически сблъсъци. Това е възможност не само за представяне на различните идеи, но и за по-широк разговор, който излиза от рамките на политическата система и включва в себе си представители на професионалните и академичните среди.

Такъв тип разговор трябва да се води добронамерено и концентрирано, а не да се разпилява между фикции, фиксации и тяснопартийни сметки. Наред с това не бива да забравяме да отговорим за предизвикателството на настоящето, които са свързани с конкретни необходимости за българското общество.

В рамките на тази сесия ще се заемем с изпълнението на Бюджет 2023 и ще приемем бюджета за 2024 година. Едно от основните ни политически намерения е да осигурим предвидимост и спокойствие за гражданите и бизнеса. За целта още от следващата година трябва да бъде спряна порочната практика за приемане на актуализация през няколко месеца, която беше водеща през последните две години. Стабилността и ефективността на дейностите, които извършват гражданите, общините, бизнесът и държавната администрация може да бъде гарантирана само с реалистичен и добре разчетен бюджет, който отговаря на предизвикателствата на действителността и балансира между социални разходи и развитие на обществото.

Още по темата: общо новини по темата: 1098
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: