Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Авария в хвостопровод е замърсила Юговска и Чепеларска река
Автор: Екип Ruse24.bg 22:34 / 11.02.2020Коментари (0)686
©
Авария в хвостопровод на "Лъки Инвест“ ЕООД е довела до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска днес следобед. След получен в РИОСВ – Пловдив сигнал са сформирани два екипа от експерти към БД ИБР, РИОСВ-Пловдив, РИОСВ-Смолян, Регионалните лаборатории към ИАОС в Пловдив и в Смолян, които извършиха проверка и взеха проби от 8 пункта по течението на река Юговска и река Чепеларска, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Установено е изпускане на хвост във водите на река Юговска в близост до град Лъки. До инцидента се е стигнало след авария на довеждащ хвостопровод, отвеждащ хвоста от Лъкинска Обогатителна Фабрика (ЛОФ) до хвостохранилище "Лъки - 2 – Комплекс“. Допуснато е нерегламентирано заустване на хвост в река Юговска, в следствие на което водите на реката са със силно променен цвят. Аварията е отстранена в рамките на един час. За допуснатото нарушение, срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

Водните проби ще бъдат анализирани по следните показатели: активна реакция, рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел, живак.

Във връзка с получения сигнал, БД ИБР изпрати предупреждение до Областна администрация - Пловдив, ВиК - Пловдив, РЗИ - Пловдив и общините във водосбора на засегнатия участък - Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица за предприемане на действия за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничаване на ползването им. ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив е необходимо да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението. Басейнова дирекция ИБР ще извърши мониторинг за разпространение на замърсяването и в поречието на река Марица.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: