Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Автори на проекта "Последният дар на човека": Страната ни е на последно място в ЕС по донорство
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 17.05.2023Коментари (1)393
©
Причините да няма донорство у нас са няколко. Основните са недоверието в системата, в институциите, в лекарите. Това каза авторът на проекта "Последният дар на човека“ Александър Николов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Идеята за проекта се ражда през 2016 г., година след като брат му Георги получава мозъчен кръвоизлив, а семейството му се съгласява той да стане донор на органи. Така Георги спасява четири човешки живота, дарявайки бъбрек, сърце и черен дроб на хора, нуждаещи се от трансплантация.  

"Основното послание на "Последния дар на човека“ е да проведе този разговор с близките си, да сподели своето мнение. Дори човек да не иска да бъде донор, е добре да повдигне въпроса, защото не знае какво ще получи отсреща“, каза Александър Николов. 

Той обясни, че Хърватска в момента е на второ място по брой донори на глава от населението след Испания. Преди години ситуацията с донорството там е била сходна с тази в България. "Но управляващите решават да намерят ракета носител за здравеопазването си и национална кауза, която да обедини всички хора“, даде пример Александър Николов. 

Димитър Панайотов, който е съавтор на проекта "Последният дар на човека“, обясни че според законите в България всички сме потенциални донори на органи. "Единственото, което може да направим, е да се откажем по собствено желание. На теория лекарите дори не трябва да питат семейството“, посочи той.  

На практика обаче това е абсолютно невъзможно и няма нито един случай, в който някой е станал донор на органи без да се иска изричното съгласие на лекаря.  

Най-големият проблем при донорството е в самата система, посочи Димитър Панайотов. Липсват каквито и да било поощрения за донорство. "Проблемът не е в липсата на донори, а в това, че има ли кой да попита близките на тези донори. Хората, които се занимават с реализиране на донорска ситуация, са анестезиолозите в реанимация, които по принцип са натоварени, и една донорска ситуация ги натоварва още повече. Буквално има случаи, в които е невъзможно физически те да се справят, защото това е изключително тежка процедура, изключително много хора са ангажирани“, обясни той.  

За да се реализира една трансплантация, в процеса са ангажирани много и различни институции и ведомства – Министерство на здравеопазването, на отбраната, на вътрешните работи. "Те и в момента водят една с друга, а ние очакваме те да правят редовно такива“, коментира Панайотов.  

Страната ни е на последно място в Европейския съюз по донори. Реализираните в момента трансплантации са по-скоро изключение. "Много по-голям е шансът някой от нас да има нужда от нов орган, отколкото да стане донор. Един донор спасява четири, пет, шест човешки живота“, посочи Димитър Панайотов.  

Стотици хора в България изпадат в мозъчна смърт, но единици са тези, които стават донори, споделиха още гостите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво друго може да се очаква тук? При този здравословен статус на Българина, може да се окаже, че дори и да имаш желание, да си непригоден! Което очевидно е въпрос на Политика! Политиката провеждана от Българската Държава по отношение на Гражданите на тази страна!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура в Русе
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: