Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЧК навършва 132 години
Автор: Екип Ruse24.bg 12:53 / 25.10.2010Коментари (0)251
©
На 25 октомври тази година се навършват 132 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България. То е основано през 1878 г. в град Сливен. През 1884г. българското правителство офциално се присъединява към Женевската конвенция от 1864г. за подобряване участта на ранените и болни войници при въоръжен конфликт.

Националната организация е създадена през 1885 г. С утвърждаване на Устава на Българското дружество "Червен кръст" от княз Александър Батенберг и признаването му от Международния комитет на Червения кръст, Българският Червен кръст става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Първите активни изяви на Българското дружество "Червен кръст" са по време на Сръбско-българската война през 1885-1886г., когато то съдейства за размяна на военнопленници и организира превързочни пунктове за ранените, прилагайки на практика за първи път в света Женевската конвенция.Постепенно националното дружество разширява дейността си, като оказва помощ на пострадали от въоръжени конфликти и природни бедствия у нас и в чужбина: 1900 открива училище за милосърдни сестри, създава болница" Червен кръст"; изпраща санитарни мисии извън страната; участва в борбата със заразните заболявания в България.

През 1921г. БЧК е приет за член на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и основава Младежкото червенокръстко движение в България.
От 1980 година 25 октомври се празнува като рожден ден на БЧК, а Движението продължава да носи факела на хуманността, концентрирайки енергията на доброволците в подкрепа на най-уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. Посредством програми за обучения и дейности в полза на обществото организацията допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и осигурява уважение към човешката личност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: