Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЧК отчете една предизвикателна година - война, наводнения и Ковид
Автор: Екип Ruse24.bg 12:42 / 03.06.2023Коментари (0)478
©
Редовната сесия на 67 Общо събрание, което се проведе на 2 и 3 юни 2023 г., бе открита от председателя на БЧК акад. Христо Григоров, който приветства делегатите и представи официалните гости – представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и на Македонския Червен кръст.

Получени бяха приветствия от президента на Република България Румен Радев, от министър-председателя Гълъб Донев, от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, от министъра на външните работи Иван Кондов и от заместник-министъра на вътрешните работи Николай Николов.

В поздравителните си адреси и обръщения към делегатите официалните гости дадоха висока оценка за начина, по който Българският Червен кръст успява да мобилизира целия си ресурс в тежки и критични моменти и оказва незаменима подкрепа на държавните институции. Единодушна е и оценката за работата на организацията при подпомагането на уязвимите групи и при предоставянето на хуманитарната помощ не само в България, но и по света.

Акад. Христо Григоров изказа своята признателност към всички червенокръстки дейци за упорития им труд и всеотдайност и направи подробен анализ на дейността на организацията през 2022 г. Равносметката показва, че броят на доброволците, които практически осъществяват мисията на организацията, е повече от 16 000, а членовете са близо 140 000 души. През 2022 г. с хуманитарни помощи са подпомогнати близо 301 000 уязвими лица и 472 институции. От началото на въоръжения конфликт в Украйна БЧК активира плановете за действие при мигрантски натиск. Организирано бе изпращането на 15 камиона с близо 230 тона хуманитарна помощ за Украйна, а чрез Националната кампания в помощ на засегнатите от конфликта са подпомогнати над 170 000 души с участието на повече 7 000 доброволци и служители на БЧК. По Националната кампания "Заедно срещу COVID-19“ с различни дейности и услуги са подпомогнати  над 100 000 души и над 50 болнични и здравни заведения, с участието на над 9 000 доброволци и служители.

След наводнението в Карловско са подпомогнати 5 000 пострадали, предоставени са и финансови средства на 400 души. Общият брой на подпомогнатите с различни дейности при бедствия, аварии и кризи в страната е над 10 000 души.

Отчетено бе, че БЧК запазва водещата си позиция в обучението на различни групи от населението по първа долекарска помощ и продължава да бъде ключов партньор на държавата в осъществяването на превенцията на пътния травматизъм. За изминалата година са обучени близо 67 000 души, в т.ч. кандидат-водачи на МПС, учители, родители и детегледачи, служители на фирми и на МВР.

През 2022 г. 2 180 пострадали са получили помощ от Планинската спасителна служба при БЧК, 15 души са получили званието "планински спасител“, а 12 – "старши планински спасител“. От удавяне са спасени 4 853 души, а близо 53 000 са обучените по програми за превенция на водния травматизъм. 585 са новите спасители за басейн и 257 – за море.

Безспорна е и ролята на Младежката организация на БЧК, която се явява алтернатива за младите хора, мотивира и привлича все повече последователи на идеите на Червения кръст.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: