Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЧК проведе учение за трансгранично подпомагане при възникнало бедствие
Автор: ИА Фокус 14:38 / 03.04.2023Коментари (0)341
© БЧК
"Мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение от 6.8 по Рихтер с епицентър на 24 км западно от София и на 9 км северозападно от Перник връхлетя България. Първоначалните данни сочат, че 300 души са загинали, над 7300 се нуждаят от спешна помощ, а засегнатите са над 150 000 души.“…

Според сценария организацията активира Плана на БЧК за действие при бедствия и мобилизира над 300 доброволци и щатни специалисти за оказване подкрепа на пострадалите. Правителството на България е поискало международна помощ, а БЧК се обръща към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за оказване на подкрепа чрез Фонда за незабавно подпомагане при бедствия на Федерацията.

За щастие, това не е реална ситуация, а част от симулационно компютърно подпомагано учение на тема: "Осъществяване на операция по оказване на помощ в бедствена ситуация в България, с активация на механизмите за международно подпомагане на МФЧК/ЧП, мрежата "Съседите помагат първи“ и “X-Stock“, проведено от БЧК.

При такава ситуация и поради мащаба на бедствието и нарастващите нужди на пострадалото население БЧК отправя искане за международна хуманитарна помощ към съседните национални дружества чрез разработената онлайн платформа “X-Stock“, която позволява обмен на документите, необходими за транспортиране на пратките, митническото освобождаване и граничните процедури.

Учението се проведе в рамките на проект "Повишаване на трансграничната готовност чрез споделено управление на бедствените резерви в Югоизточна Европа", чиято цел е да подобри трансграничната реакция при бедствия на националните дружества в България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, чрез споделено управление на бедствените резерви.

Занятието бе ръководено от директора на дирекция "Мениджмънт на бедствията“ в БЧК Ясен Сливенски, а участие взеха екипи на дирекциите "Мениджмънт на бедствията“, "Международно сътрудничество и програми“, ПСС, Връзки с обществеността и фондонабиране, отдел "Логистика“, Националният екип за работа при бедствия, аварии и кризи, както и екип на ГД ПБЗН-МВР, ръководен от Светлин Станев, началник отдел "Международно сътрудничество, НАТО, ЕС и хуманитарни операции“. В учението се включи и главният секретар на БЧК д-р София Стоименова, а специален гост беше генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Контролът по изпълнението на задачите бе осъществяван от Джеймс Белами от МФЧК/ЧП. Цялото учение бе наблюдавано в реално време от Елмар Гьобл от Австрийския Червен кръст и проф. Раде Райковчевски, ръководител на катедра "Полицейски науки“ в Скопския университет в Северна Македония.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: