Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БДЗП: Лястовицата и домашното врабче са намалели с над 50%
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 28.10.2022Коментари (0)232
©
БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Данните показват, че птиците от земеделските земи продължават да намаляват. През 2022 г. намаляващите видове са се увеличили спрямо предходната година и достигат до 26% от всички оценени видове. Същевременно, броят на нарастващите видове е по-малък от предходната оценка, докато броят на тези със стабилна тенденция се е запазил непроменен, съобщиха от БДЗП.

Индексът на птиците в земеделските земи представлява състоянието на средата, която обитават птиците и е влошил своето състояние до – 37% спрямо първата година на отчитане (2005). Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието в това число разораване на затревени площи, премахване на храсти, интензивното ползване на пестициди и хербициди.

Сред видовете с най-значим спад на индексите са, червеногърбата сврачка (–57%), полската чучулига (–42%), градската и селската лястовица съответно с – 73% и – 61%. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с –51% от началото на отчитането през 2005 г.

С нарастващи категории на тенденциите са голямото белогушо коприварче (+254%), фазанът (+243%), южният славей (+30%) и др.

Със стабилни тенденции са гургулицата и гугутката, обикновената чинка, сойката и косът. 

България е страната с най-добре представената схема за мониторинг на Балканския полуостров, с най-голям брой квадрати за изследване и най-дългосрочно и системно функционираща инициатива. Наблюденията от България служат за множество проучвания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания в цяла Европа.

МОВП се провежда в рамките на проект "Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“. Проектът е с продължителност 3 години: 2020–2022 и е финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС, МОСВ) и подкрепен от Изпълнителна агенция по околна среда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: