Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БДЗП за заседналия кораб при Камен бряг: Това е проява на безотговорност и пълна липса на професионализъм
Автор: Иван Сотиров 16:44 / 29.09.2021Коментари (0)372
© Фейсбук
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изразява дълбоко загриженост от бавното действие на държавните институции и липсата на капацитет в опитите да се реши проблемът със заседналия кораб край Камен бряг. За нас е проява на безотговорност и пълна липса на професионализъм осъзнато да се изсипват изкуствени торове в морето в опит да се разтовари корабът.

Мястото, където се случва инцидентът, попада в Натура 2000 зона "Калиакра“, която, освен скални степни местообитания, включва и значителна морска акватория. На територията на "Калиакра“ са установени над 310 вида птици, за 100 от които се изискват специални мерки за опазване на техните местообитания по Закона за биологичното разнообразие. От значение за Европейския съюз са 95 вида, включени в приложение 1 на Директива 79/409, както и голям брой мигриращи видове птици. Изключително е значението на района по време на миграция, тъй като е разположен на втория по големина прелетен път в Европа – Via pontica. В СЗЗ "Калиакра“ се намира последното голямо и сравнително добре запазено степно местообитание в Добруджа. Скалистите морски брегове се обитават от една от двете в България гнездови колонии на качулатия корморан (Phalacrocorax aristotelis), вид, който зависи изцяло от запазените морски екосистеми. Морската част на защитената зона е местообитание на средиземноморския буревестник, вид, който също би бил засегнат от увреждането на морските екосистеми.

Черно море е силно застрашено от етрофикация - процес, който е предизвикан от обогатяването на морските води с биогенни елементи и може да доведе до увеличен растеж, продукция и биомаса на фитопланктон, както и до влошаване качеството на водата и различни промени в съотношенията и наличието на дадени организми. Последиците от еутрофикацията водят до влошаване на екологичното състояние на екосистемите, a Черно море е уязвимо от такъв род последствия, поради големия водосборен басейн и частичната си обособеност (затвореност).

Замърсяването на Черно море от различни видове торове, спомага за бурен процес на еутрофикация във водния басейн. Разграждането на мъртвата органична материя понижава съдържанието на кислород в морската среда, което от своя страна може да доведе до висока смъртност на живите организми. По този начин бива лимитиран голяма част от хранителния ресурс за защитените видове птици, които обитават района. Най-засегнати от този процес ще бъдат някои видове като корморани, потапници, гмурци, чайки . 

Предвид на големия екологичен риск настояваме за бързо и професионално решаване на проблема със заседналия кораб, без допълнително замърсяване на морето.

Още по темата: общо новини по темата: 56
13.01.2023 »
28.09.2022 »
06.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: