Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БДЖ представи график за движение на влаковете през 2021 г.
Автор: Пламена Николова 16:30 / 23.11.2020Коментари (0)649
© Varna24.bg
Финалният вариант на График за движение на влаковете за 2021 г. е публикуван след въвеждането на окончателните промени от постъпилите предложения. От публикуването на първоначалния проект през юни и на актуализирания му вариант през септември постъпиха общо 139 предложения за промени от граждани, областни и общински администрации. От изпратените предложения са удовлетворени желанията на 64 от тях, които са добре аргументирани в полза на обществения интерес и са технологично изпълними. Останалите 75 предложения не са изпълними поради технологична невъзможност, неефективност и слаба населеност на влаковете, като някои от предложенията са изпълнени частично.  

До голяма степен неизпълнените предложения са свързани с желанието бързи влакове да спират на повече гари по маршрута им на движение. Намеренията на БДЖ за 2021 г. са с въвеждането на новия график да бъде намален броя на спиранията на т. нар. магистрални влакове, които пътуват основно по направленията София-Варна-София и София-Бургас-София. По този начин с тези влакове ще се пътува по-бързо, каквото е основното им предназначение. Целите за намаляване на времето за пътуване на основните бързи влакове са разстоянията между София и Бургас да се изминава за не повече от 6 часа, между София и Варна за 7 часа, между София и Стара Загора за по-малко от 4 часа и между София и Благоевград за 2 часа. За да се постигне тази цел е необходимо ясно разграничаване между бързите и регионалните влакове, като бързите влакове обслужват единствено големи областни центрове, а регионалните населените места в самите области. За удовлетворяване на необходимостта от крайградски превози с железопътен транспорт са осигурени пътнически влакове, които да покрият досегашните разписания и спиранията на гарите по маршрута на бързите влакове. 

Проектът на График за движение на влаковете за 2021 г. беше публикуван за обществено обсъждане още на 9 юни 2020 г., за да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с намеренията на дружеството за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да реагират с аргументирани предложения към превозвача и съответните областни и общински власти. Актуализираният вариант беше публикуван на 10 септември 2020 г., което предостави възможност на областните и общински администрации да имат достатъчно време да се запознаят с проекта и да изпратят своите предложения. 

БДЖ полага усилия към постоянно повишаване на качеството на обслужване на своите клиенти, като постигането на конструктивен диалог и оптимални резултати за всички заинтересовани страни по отношение разработването на адекватни и ориентирани към потребностите на обществото национални и регионални транспортни схеми е един от основните определящи моменти при изготвянето на новия График за движение на влаковете.

Изработването на разписанието е съобразено с необходимостите и аргументираните желания на няколко общински и областни центрове по маршрута на даден влак и стремежът е насочен в максимална степен графика да бъде удобен за всички, но не винаги това е напълно постижимо и по тази причина се изготвят проучвания и приоритетно се съобразява разписанието на база на броя на пътуващите от дадено населено място.

Основните промени в Графика за движение на влаковете за 2021 г. са свързани с намаляване на времето за пътуване на основни бързи влакове, увеличаване броя на бързите влакове в някои направления и подобряване на връзките с възможност за пътуване в различни региони на страната. Предвидено е движението на 560 влака средно на ден, което ще увеличи обема на превозите с над 1 млн. км.

С новия график е предвидено удължаване на маршрута на бързите влакове "Янтра" Горна Оряховица-София-Горна Оряховица до Пловдив и възстановяване на нощните влакове между Русе и Димитровград, с което значително ще се подобри връзката между Северна и Южна България. Ще бъдат удължени маршрутите на бързите влакове Плевен-Варна-Плевен, които ще пътуват директно от Враца до Варна и обратно. Ще бъде осигурена и още една възможност за пътуване между Враца и Варна чрез създаване на удобна връзка с нощния влак София-Варна. 

Разписанията на всички влакове можете да намерите в приложения Пътеводител на официалната страница на БДЖ (www.bdz.bg).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: