Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЛС: 90% от лекарите искат да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена
Автор: Екип Ruse24.bg 13:49 / 12.09.2022Коментари (0)313
©
Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта в здравеопазването. Това каза по време на пресконференция д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Д-р Маджаров посочи, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, в които съществуват и двата варианта на рецепта, са достигнали почти 90 процента използваемост на електронните рецепти.

Председателят на БЛС подчерта, че 90 процента от лекарите са на мнение, че трябва да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена.  Д-р Маджаров настоя, че българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските. Показателен за ограничаването на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му медикаменти с хартиена рецепта от българска аптека, докато българският пациент – не, добави той.

От БЛС изразиха учудването си, че електронната рецепта не е въведена по отношение на жълтите и зелени рецепти, които изисквали много по-строг контрол и проследяемост, тъй като касаят медикаменти с риск от пристрастяване. 

Електронната рецепта не е основният елемент на дигитализацията, коментира Маджаров. 

Той цитира данни, според които към момента българските лекари са издали 20 млн. електронни рецепти, пет милиона електронни направления, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни направления за хоспитализации. Българският лекар практически работи в условията на дигитализация от 1 юни насам, а в условията на дигитална рецепта от миналата година по това време.  

По време на пресконференцията бе представено проучване от 3 до 10 юни 2022 г., възложено на "Тренд“. Резултатите от изследването показват, че 75 процента от пациентите са чули за въвеждането на електронна рецепта.

На въпрос дали трябва да се премахне изцяло хартиената рецепта, 21 процента от респондентите са отговорили положително, 10 процента са на мнение, че трябва да останат само хартиените рецепти, а 58 процента от участвалите в проучването, са "за" паралелно използване на хартиена и електронна рецепта.

Д-р Маджаров коментира оформилото се мнение, че с електронните рецепти, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици. Според резултатите от проучването 44 процента от населението отговаря, че е купувало антибиотик без рецепта, а други 55 процента са чули за свой близък, че си е купил антибиотик без рецепта.  

Той коментира, че предложението на здравните власти не включва никаква промяна в нормативната уредба за отпускането на терапия. 

Освен това 20 хиляди лекари, които са в болничната помощ, няма да имат възможност за електронни рецепти. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС обясни, че това би намалило качеството на проведеното лечение. Той бе категоричен, че новите методи в медицината никога не са налагани със забрана, а сами са се утвърдили като успешни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: