Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЛС ще отнема права на лекари, издаващи фалшиви зелени сертификати дори и преди решение на съда
Автор: Пламена Николова 12:22 / 09.11.2021Коментари (0)759
©
Осмата годишна конференция за Иновации и добри практики в здравния сектор  бе открита от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той заяви, че въпреки че здравната ни система е дебалансирана, медиците ни се справят отлично и затова говорят числата.

"В най-тежката пандемична вълна сме, броят на заразените е с 30% по-висок, а коефициентът на смъртност сега е около 3.5%, като в предходните вълни беше около 10%. Въпреки че Делта вариантът е по-опасен от предишните варианти у нас по-ниският леталитет се дължи на усилията на нашите лекари. Това не е комплимент, не е приветствие, а доказан факт. Вторият много важен показател е, че относителният дял на хоспитализациите е по-нисък – 25% по-малко хоспитализации, което доказва успехите на лекарите в доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Аплодисментите за болничната и доболничната помощ са напълно заслужени“, изтъкна министър Кацаров.

По отношение на иновациите министърът изтъкна, че медицината е икономиката на бъдещето. 21 век настъпи ясна промяна, защото човечество ще отделя все повече внимание на своето здраве и ще осъзнае, че останалите потребности са вторични. Целта е да се увеличи продължителността и качеството на живота. Все повече средства ще се отделят в тази посока в следващите десетилетия и векове, защото човечеството ще концентрира всичките си усилия в тази посока. Ще станем свидетели на много иновации в генетиката, телемедицината, биофармацията и др. Вижте ковид пандемията и успехите на медицината, когато са обединени всички усилия на науката и икономиката. Инвестирайте в иновации в медицината, това е бъдещето на икономиката, призова министърът и подчерта, че за да няма изоставане у нас трябва да направим необходимите промени, не със заповеди и наредби, а чрез политики за гарантиране на свободата на предприемачеството и изграждането на правова държава.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че иновациите движат медицината напред и затова всеки, който предприема стъпки за нововъведения заслужава адмирации. Според проектобюджета на НЗОК за 2022 политиките за овладяването на пандемията ще продължат и ще бъдат застъпени цели за повишаване на цените на определени клинични пътеки в резултат на преговорите с Българския лекарски съюз.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че обществото очаква от БЛС отговор на тревожния въпрос за фалшивите сертификати и позицията на съсловието е, че при доказване на такава измама и преди присъда от съда, правата на нарушителите ще бъдат отнети. "Това не е обикновена фалшификация, а акт, който отнема правото на живот. Такъв лекар не може да продължи да практикува професията си“, категоричен бе д-р Маджаров. По отношение на иновациите в медицината той изтъкна, че сме на прага на обединяването на всички достижения на науката чрез дигитализацията.

Маг.фарм. Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз приветства събитието от името на съсловието на фармацевтите. Той подчерта, че е необходимо възстановяване на диалога в сектора, за да бъде успешна всяка добра практика и иновация, защото това е гарантът за разбиране, приемане и въвеждане в практиката.

Изпълнителният директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании (ARPharM) Деян Денев подчерта, че основната иновация в пандемията – ваксините – не намериха добра почва у нас, но се допусна нарастване на скептицизма към тях. Според Денев ни очаква още една вълна от недиагностицирани и усложнени пациенти, които са останали извън фокуса на медицината поради пандемията и призова за силно управление и далновиден бюджет за 2022 година. Необходимо е и иновативно решение за удължаването на протоколите на пациентите, подчерта Деян Денев.

Пациентските организации бяха представени от адв. Христина Николова от Сдружение за развитие на българското здравеопазване, която заяви, че основната прилика на правото и здравеопазването е, че те най-динамично се развиват в условията на пандемия и предизвикват заинтересованите страни да изграждат добри практики. Адв. Николова изтъкна, че пандемията е катализаторът за качествени промени – да се намали излишното разкарване на пациентите за лекарства, за изграждане на съвременни протоколи за лечение на ковид и други заболявания. "Хроничните пациенти бяха пренебрегнати и лечението им бе възпрепятствано, поради което очакваме бум на тези проблеми в бъдещи, но вярвам, че пандемията ще доведе до нови добри практики“, подчерта адв. Николова.

В рамките на официалното откриване бяха връчени и наградите на Четвъртия конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор на Капитал и биофармацевтичната компания АбВи, в който участваха 46 проекта от цялата страна. Първа награда за медицина в конкурса спечели Клиниката по онкологична хирургия, УМБАЛ "Д-р Георги Странски“– гр. Плевен с проекта Вакуум - асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза. Втора награда бе присъдена на Центъра по молекулна медицина на МУ-София за проекта Молекулярно–генетични изследвания при фамилен рак на гърдата и яйчника в България. Д-р Кирил Николчев от АбВи връчи третата награда за медицина на д-р Радка Масларска от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за проекта Лечение на хемангиоми при новородени. Наградата за дигитален проект бе присъдена на Център Тацитус за Интерактивен метроном в полза на децата с аутизъм, а отличеният пациентски проект бе на Федерацията за адаптирана физическа активност за Програмата ми за адаптирана физическа активност на деца със специални потребности, която донесе на България общо 32 медала от европейски състезания по плуване, лека атлетика, волейбол и др.

Конференцията продължава, като е посветена на три основни аспекта на иновациите в здравеопазването, разделени в три дискусионни панела – иновации в терапиите на социално значими заболявания, новите здравни реалности и болнично здравеопазване.

Нововъведенията в лечението на социалнозначимите заболявания ще бъдат дискутирани задълбочено от д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България. Акад. Ваньо Митев, дбн, председател на Общото събрание на Медицинския университет - София, ще представи протокол за амбулаторно лечение на COVID-19 в ракурса на ново социалнозначимо заболяване. Затлъстяването като текуща световна неинфекциозна пандемия е акцентът на проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, началник на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев". Проф. д-р Елина Трендафилова, дм, началник на Отделение за интензивно лечение на сърдечно-съдови заболявания към Клиника по кардиология на МБАЛ “Национална кардиологична болница" ще насочи вниманието към новите хоризонти за пациентите със сърдечна недостатъчност и как кардиологичната общност променя парадигмата на стандартите за лечение на сърдечната недостатъчност.  Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести ще представи актуалните проблеми в лечението на редките болести, а Лука Чичов, Генерален Мениджър на IQVIA ще направи обстойна презентация за навлизането на специализирани терапии в страните от Централна и Източна на Европа и България и рисковете от тяхното забавяне. Специален акцент ще бъде и презентацията на носителя на първата награда в конкурса на “Капитал" и “АбВи" - “Иновации и добри практики в здравния сектор", а именно Вакуум - асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза на Клиника по онкологична хирургия на УМБАЛ "Д-р Георги Странски“.

Новите здравни реалности ще бъдат дискутирани от д-р Славейко Джамбазов, управител на НТА, Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата, СветлаКалъпова, председател на Българската асоциация на медицинските лаборанти, медицински директор на medcare-bg.com, Евгения Александрова, Председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, Аркади Шарков, икономист от ЕКИП и адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Инвестициите в болничното здравеопазване са единственият гарант за иновации, изграждане и поддържане на добри практики ще бъде акцентът от третия панел в конференцията, модериран от адв. Мария Шаркова – утвърден експерт по медицинско право. Доц. д-р Ася Консулова, дм, медицински онколог в КОЦ – Бургас ще коментира добрите медицински практики в болничната онкологична помощ, а д-р Иван Колчаков от УМБАЛ “Софиямед" ще направи обстойна презентация на COVID-предизвикателствата пред болничната система, която ще бъде допълнена от фокуса на общинското здравеопазване и неговите възможностите и подходи за преодоляване на трудностите, предизвикани от пандемията с лектор д-р Антон Койчев, дмн, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет. Обзорна презентация УМБАЛ “Александровска" - минало, настояще и бъдеще ще изнесе д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на най-старото лечебно заведение у нас.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: