Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БЛС алармира: Очакваме да настъпят сериозни проблеми, най-големият потърпевш ще бъде пациентът
Автор: Йоланда Пелова 12:13 / 03.04.2024Коментари (0)1052
©
Български лекарски съюз смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на гратисния период за използване паралелно на хартиена и е-рецепта. Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент, съобщават от Българския лекарски съюз.

За съжаление, предоставеният гратисен период от министър-председателят акад. Николай Денков не беше използван по целесъобразност. За тези над 4 месеца разговори между Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени. А сформираната работна група по темата изобщо не е започвала дейност.

Предоставената възможност да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение дори и да няма интернет свързаност не решава поставените от нас проблеми.

Все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания? Остава поставеният от нас въпрос по какъв начин ще се извършва електронно предписание на продукти от лекари, които нямат регистрирано ЛЗ и/ или електронен подпис, както и членовете на БЛС, които не практикуват (напр. пенсионерите) и не могат да се регистрират в системата и да издават ел. предписания?

 В рамките на гратисният период не бяха реализирани и пилотните практики, в които изцяло изписването на медикаменти да бъде на електронни рецепти, за да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Всички тези въпроси Български лекарски съюз постави и на вниманието на МЗ.

Заявяваме, че Български лекарски съюз винаги е бил за дигитализацията в сектора, без обаче това да превръща, когото и да е в нейни заложници.

В тази връзка Български лекарски съюз изразява принципната си подкрепа на декларацията на фармацевтите, присъствали на пролетна маркетингова конференция и смята, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: