Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БНБ: Лихвите достигат рекордни нива
Автор: Екип Ruse24.bg 14:10 / 31.01.2023Коментари (0)467
©
Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната, пише в тримесечното издание на БНБ "Макроикономическа прогноза", което представя представя годишни прогнози за основни показатели за България през текущата и следващите две години.

Предприетите от ЕЦБ повишения на основните лихвени проценти в еврозоната през втората половина на 2022 г. се отразиха в съществено покачване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България в края на миналата година, припомнят от централната банка.

Същевременно в условията на значителна ликвидност в банковата система е отчетено сравнително слабо повишение на лихвените проценти по депозитите и кредитите в страната.

"Въз основа на пазарните очаквания за по-нататъшно затягане на паричните условия в еврозоната очакваме започналата тенденция към покачване на лихвените проценти по кредитите и депозитите да се засили и те да достигнат най-високите си стойности в края на 2023г. и в началото на 2024г., след което да се стабилизират на достигнатите нива", предвижда икономическата прогноза на БНБ.

В съответствие с очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите през прогнозния период предвиждаме растежът на кредита както за домакинствата, така и за нефинансовите предприятия да се забави спрямо сравнително високите темпове, наблюдавани през 2022г.

За по-ниското нарастване на кредита за частния сектор през 2023  г. влияние ще оказват и прогнозираното отслабване на инфлационния натиск, както и забавянето на растежа на частното потребление и слабата инвестиционна активност на фирмите, която не е свързана със съфинансиране и грантове по НПВУ.

Потенциален ограничаващ ефект върху кредитната активност от страна на предлагането се очаква да имат и обявените от БНБ повишения на антицикличния капиталов буфер до 1.5%, в сила от 1  януари 2023  г., и до 2.0%, в сила от 1  октомври 2023 г.

Прогнозираното повишение на лихвените проценти по депозитите и продължаващото нарастване на реалния разполагаем доход на домакинствата ще допринасят за запазване на сравнително висок темп на растеж на депозитите на неправителствения сектор в банковата система през прогнозния период, отчитат от БНБ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: