Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции
Автор: Екип Ruse24.bg 17:03 / 02.06.2021Коментари (1)857
©
"През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали българските народни представители, че строенето на магистрали в България се е извършвало по законния ред и по установените процедури, че държавното предприятие "Автомагистрали" е имало капацитет за тази дейност и че средствата са се разпределяли без да се ощетява бюджетът. Всичко това може да се види в доклада от одита на Сметната палата на "Автомагистрали" като констатирани нарушения."

Това заяви членът на НС на БСП Георги Свиленски, който е и водач в 24-МИР на предстоящите избори, в нарочна пресконференция.

Той припомни, че БСП последователно е поставяла този въпрос през последните 4 години в парламента, задала е над 36 въпроса по темата и именно левицата е поискала в края на миналата година Съдебната палата да направи този одит.

 "Сметната палата категорично доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки. Възложителите от АПИ, както и ние многократно обяснявахме, са се опитали да финтират закона като сключват договори с "Автомагистрали", която е държавна фирма. В доклада категорично се доказва, че "Автомагистрали" няма необходимия капацитет, за да изпълни тези договори, т.е. е нямало основание да се елиминират конкурсите и търговете", обясни проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП в Плевен.

 Той посочи, че ръководството на АПИ е разполагало още през лятото на миналата година с информация, че "Автомагистрали" няма капацитет да изпълнява мащабните поръчки за близо 4,5 млрд. лв.

 "Тук е имало някаква организирана група между АПИ и "Автомагистрали", за да преразпределят средствата в друго направление", заподозря проф. Гечев.

 

"Прокуратурата е длъжна да се самосезира по този казус. Сега няма извинение - има одитен доклад на Сметната палата, в която заключенията са красноречиви", категоричен бе той.

Румен Гечев подчерта, че правителството на ГЕРБ се е опитало да покрие част от договорите за над 3 млрд. лв. като възлагало на Агенцията за държавна и финансова инспекция да им направи анализ, за да не се допусне детайлен анализ на Съдебната палата, тъй като не се допускат две държавни институции едновременно да одитират един и същи обект. "Това е очевиден стремеж на ГЕРБ да заличат следите, тъй като този доклад не е установил абсолютно никакви нарушения", посочи още Гечев.

На въпрос за акцията на прокуратурата в МВР, проф. Гечев отговори: "Акцията е меко казано странна по мащабите си - и то в Министерството на вътрешните работи. Не е нужно да си специалист, за да се стигне до заключението, че ако има подозрение за конкретен виновен, разговорите и проверките могат да станат и по не толкова показен начин. Така че това изглежда като посегателство върху българската държавност и институции."

Гечев изрази мнение, че прокуратурата не работи толкова бързо по всички казуси, а напротив: "Няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Защо прокуратурата не изпрати веднага обиск и баретите в домовете на г-н Борисов? Защо нямаше претърсване? Защо прокуратурата мълчи вече година?

"Г-н Гешев, Вие ще действате ли така по всички случаи, когато става дума за драстични подозрения за огромни подозрения и кражби на висши държавни лица?", попита още Гечев.

Социалистът подчерта, че е нужно прокуратурата  да си върши работата винаги, когато са застрашени обществените интереси - винаги, когато става дума за корупция, независимо кой е – дали министър-председател, министър, кмет или гражданин. "Всички сме еднакво отговорни пред закона", заключи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Няма страна по света в която една снимка на шкафче с "банкноти" и "кюлчета" и до нея легнал спящ мъж в гръб да обвини някой конкретно в нещо. Няма свидетел на снимката. Няма автор. Банкнотите не е доказано дали са истински,златото също. По извивката на задника ли другаря Гечев позна,че е премиера ? Или му е ясна спалнята как изглежда в Бояна. Или той,като дежурен червен папагал повтаря сценарираната сценка ,а реве кога им хващат капутите. Ония има артефакти и археологически ценности за милиарди,а тоя дето го е покривал му посягат щото е много невинен.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: