Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БСП: Борбата за свобода на тракийци е мост към съхранението на българския дух днес
Автор: Екип Ruse24.bg 08:48 / 07.12.2023Коментари (0)437
© БСП
Съзидателните усилия на тракийци за изграждане на училища и църкви, но и саможертвата им в борбата за национално освобождение и обединение бяха показани с фотодокументална изложба в Народното събрание. 

"Борбата за свобода на тракийските българи е не само историческа памет, но и мостът, посланието за съхранението на българския дух, идентичност и родолюбие днес". Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин при откриването на фотодокументалната изложба "Тракийската епопея – Борба за свободата на тракийските българи“. 

Памет към делото на тракийските българи засвидетелстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова и народни представители от парламентарната група на "БСП за България". Изложбата представя вълнуващи моменти, запечатани във фотоси, документи и исторически текстове от съзидателните усилия на тракийските българи за изграждането на училища и църкви, участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение.

Социалистите поздравиха Съюза на тракийските дружества за техния неуморен труд и принос за защита на българщината, популяризирането на тракийското културно-историческо наследство, защитата на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, за поддържане на добросъседските отношения с балканските народи.

"Народното събрание не е и няма да остане безразлично към съдбата на тракийските българи и техните наследници. А ние – ще продължим да поставяме тези въпроси, както тук, в НС, така и пред изпълнителната власт, която има водеща роля в решаването на натрупаните с години проблеми пред тракийските българи и техните потомци", заяви народният представител от "БСП за България".

Изложбата в българския парламент, е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция "Архиви“, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали, и е част от събитията, посветени на 10-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на тракийските българи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: