Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БСП има революционни идеи, свързани и със здравеопазването
Автор: Екип Ruse24.bg 13:32 / 12.02.2021Коментари (2)578
©
В четвъртък БСП се регистрира в ЦИК за участие във вота на 4 април със заявката да е първа политическа сила. Още на излизане лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че до седмица ще започне представянето на предизборната платформа на коалиция “БСП за България". И заяви, че приоритетите в нея са здравеопазване, образование, социална политика и икономика.

Макар и спомената на последно място, икономиката и мерките за възстановяването й, особено след щетите за бизнеса, нанесени от коронакризата, вероятно ще бъде в центъра на политическите дебати в месеца преди изборите. Въпреки че предизборната кампания все още не е стартирала, лидерът на БСП вече проведе няколко срещи, на които очерта програмата на левицата за бизнеса и справяне с икономическата криза.

Наскоро Корнелия Нинова представи пред Българската стартъп асоциация (BESCO) част от идеите на партията за управлението и възстановяването на страната. Основният фокус, който лидерът на БСП постави на онлайн форума, е стабилно законодателство без лобизъм, създаване на шест нови електронни регистъра (сред тях - данъчен, на пазара на труда, поземлен и образователен) с цел облекчаване на административната тежест и на условията за бизнес, данъчни облекчения за стартъп, укрепване на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) в помощ на износа.

Нинова още веднъж увери, че БСП няма да вдига данъците за бизнеса и никога не е имала намерение да пипа корпоративния данък. Пред представителите на бизнеса тя каза, че става дума за промяна в данъците на физическите лица в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Сред управленските намерения на БСП отдавна стои въвеждането на нулеви ставки данък печалба за специални региони и направления. Има идеи и за още по-ниски данъци за производство в обезлюдените региони за определен период от време, намаляване на ДДС върху храните.

Програмата на БСП за бизнеса включва и преструктурирането на Българската банка за развитие. След скандала с финансирането на колекторска фирма със 75 млн.лева от левицата още веднъж имаха повод да припомнят, че през годините, откакто съществува, ББР се е превърнала от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Алтернативата според Нинова е слагане лимит на кредита за една фирма, като той да бъде определен след разговори с малкия и среден бизнес. И не на последно място - определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за българско производство.

Краткосрочна икономическа мярка, предлагана от БСП, е да не се начисляват лихви по дължими данъци на бизнес, който не може да работи заради пандемията. Социалистите дори предложиха данъчна ваканция за затворените фирми, но управляващите нямат желание да реализират тези идеи. В своята икономическа визия БСП предвижда и обвързване на образованието с икономиката и създаване на национална гимназия за компютърни науки и високи технологии. Това отговаря на целите по отношения на образованието, залегнали във "Визия за България“. Те предвиждат радикална реформа в образователната система, която да подготвя кадри за родната икономика.

В стратегическия си документ още преди две години БСП предложи бройките в университетите по специалности, които са от интерес на бизнеса, да бъдат безплатни. Друго предложение е студентите да получават безлихвени кредити срещу ангажимент след завършването си да работят в страната за определен период от време.

БСП има революционни идеи, свързани и със здравеопазването. Например, болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения. Чу се и предложение тези, които не плащат здравни осигуровки, да може да се лекуват безплатно само по базов пакет от медицински услуги. Здравните и икономически експерти на партията обаче тепърва трябва да защитават идеята така, че да отпаднат опасенията за нарушени права на пациентите.

* Автор на материала е Христо Цветков

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те са все по революциите. 22 г.откакто болниците станаха търговски дружества. Бяха на власт 4г.а от 2009,подсмърчат в опозиция и чак сега се сетиха да революционерстват с тая тема.
-1
 
 
Същите (буквално някои от тях) тези революционери докараха държавата до фалит 1997г. долара стана 3000хил. лева ,2013г. на път бе да стане втори фалит ,след като фалира КТБ и на път бяха други три банки ,сега видиш ли искали пак да ни "оправят" този път революционно .....АЛЕ НЯМА НУЖДА!Нинова ти първо върни парите от Техноимпекс тогава се показвай на улицата ,че ако бяхме нормална държава щеше да търкаш наровете на Сливенския затвор !НАГЛОСТ БЕЗПОДОБНА!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: