Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БСП към министър Велкова: Опасяваме се, че средства от фискалния резерв са използвани нецелево
Автор: Екип Ruse24.bg 14:56 / 12.05.2023Коментари (0)413
©
"В текущата политическа криза един от ключовите проблеми за нашата страна е за състоянието на бюджета, гаранцията на икономическото развитие и социалната защита на българските семейства. Тези проблеми, за съжаление, ще се решават при усложняващи се и оскъпяващи се за България и целия ЕС обстоятелства. Затова е изключително важно да се приеме бюджет на България, който да отговаря на тези предизвикателства.“ Това заяви народният представител проф. Румен Гечев по време на изслушването в парламента по искане на "БСП за България“ на служебния министър на финансите Росица Велкова, информираха от пресцентъра на левицата.

Проф. Гечев посочи, че има притеснителни факти от развитието на бюджетните приходи и разходи и фискалния резерв в България, които стават ясни от последния доклад на Мининстерството на финасите, в който прави впечатление, че бюджетните разходи растат с 24%, а бюджетните приходи растат само с 12% - при положение, че инфлацията в България миналата година е поне 15%.

"Ние вече заявихме, че това, което Вие предложихте като бюджетен дефицит, не ни изглежда реално, не толкова поради неговия размера, колкото до структурата му. Ние не сме съгласни от начина, по който вие представяте капиталовите разходи като основно перо в бюджетните разходи, тъй като няма как тези 10-12 млрд. лв. да бъдат усвоени до края на 2023 г.", обърна се социалистът към финансовия министър.

Румен Гечев отбеляза, че има проблеми и със състоянието на фискалния резерв, който според данните от МФ се топи. "Поради какви причини се топи фискалният резерв? Точно за какво сте похарчили тези средства?“, попита проф. Гечев.

От парламентарната трибуна той обърна още внимание, че президентът Румен Радев, на срещите си с парламентарно представените партии, е заявил, че средства от фискалния резерв, които идват от европейски програми, са използвани

за финансирането на социални плащания. "В детайли искаме да разберем какво е състоянието на фискалния резерв, тъй като се опасяваме, че оттам са използвани средства нецелево, които могат да създадат много сериозни проблеми на българското правителство“, подчерта депутатът.

"Госпожо министър, Вие сте ръководила екипа, който е разработвал предложенията по бюджета за 2022 г. и по неговата актуализация, като в средносрочната бюджетна прогноза за 2022-2024 г. многократно се твърди, че "фискалните перспективи и устойчивостта на публичните финанси в средносрочен план остават стабилни“ и че социалните плащания са обезпечени. В средата на март, обаче, в разгара на предизборната кампания, Вие рязко променяте визията си за финансите на държавата и твърдите, че за 2023 г. значително ще се влоши бюджетното салдо в размер на 6,9% от БВП. Твърдите, че това е следствие от мерките, предприети от 47-ото НС, което прие разработения от Вашия екип бюджет. Най-застрашаващи фискалната стабилност отбелязвате, че са увеличаването на пенсиите и социалните плащания. Какво се случи, че така рязко променихте визията си за няколко месеца?“, попита народният представител от "БСП за България“ Георги Гьоков.

На вниманието на финансовия министър той постави въпросите как ще бъдат гарантирани социалните плащания оттук-нататък и има ли заплаха за индексирането на пенсиите от 1 юли.

"Какво се случва с отпуснатите от държавата средства за пострадалите села в Карловско? Говореше се за финансиран проект от държавата, който да предотврати бъдещи такива трагедии, подкрепа за пострадалите хора, а хората още чакат“, попита още Гьоков.

"Няма как да сме доволни от отговорите, тъй като бяха подминати важни въпроси, не бяха изяснени и някои детайли за състоянието на бюджета“, каза в отношението към изслушването проф. Румен Гечев.

Той даде за пример, че е било отчетено, че намалелите приходи спрямо инфлацията се дължат на това, че са намалели цените на суровини като петрола и петролните продукти, но нищо не е било казано за разходите, които също трябва да са по-ниски под влиянието на този фактор.

"Не чухме как ще се разреши въпросът с намаляващия фискален резерв и как той ще бъде попълнен“, отчете проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит, според социалиста дяволът е в детайлите и е от огромно значение не толкова неговия размер, а това за какво се харчат държавните финанси. "Крайно време е бюджетната политика на България да бъде обвързана с българската икономика, така че, когато отчитаме дефицит, да сме сигурни, че парите отиват за инвестиции и генериране на допълнителни приходи“, категоричен бе Румен Гечев.

Още по темата: общо новини по темата: 740
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: