Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БСТ с рекорден капитал, казусът с отстраняването на Петров остава
Автор: Екип Ruse24.bg 14:51 / 17.01.2022Коментари (0)769
© Фейсбук
50 милиона лева е собственият капитал на Българският спортен тотализатор за сравнение с 4 милиона преди 2 години - това е рекорд в над 60-годишната история на тотализатора.

Това каза на брифинг изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор (БСТ) Любомир Петров.

Извънредният брифинг на ръководството на тотализатора идва в деня, в който то следва да бъде освободено от принципала на дружеството - спортния министър Радостин Василев. Василев анонсира намеренията си на пресконференция миналата седмица. Мотивите - "изключително тежки проблеми" в БСТ. "От последните шест години четири са на загуба, последните две са с 8 и 11 милиона лева печалба", каза тогава Василев. И добави - имало данни за злоупотреби в особено големи размери. Освен ръководството на тотото, с постовете си се разделят и ръководителите на "Сердика спортни имоти", "Академика" и Националната спортна база.

Не 11, а реално 53 милиона лева била печалбата на тотото за 2021 година, контрира изнесените от министъра цифри шефа на тотото. Сумата от 11 милиона се получавала едва след като се извадят отчисленията към държавата и разходите за издръжка и заплати. Заедно с отчисленията към държавния бюджет печалбата за предходната 2020 г. пък са били 38,5 милиона.

Ако погледнем реално върху нещата като финансови параметри и през предишните години тотото не е било на загуба, тя е била счетоводна заради отчисленията, каза Любомир Петров.

Отчисленията към държавата пък за 2021 г. са 18% от оборота, а за 2020 са били 16%. Приходите също така биха могли да бъдат много по-големи, смята шефът на тотото. Причината - въпреки че е монополист, държавната лотария може да продава фишове и билети единствено в обособените пунктове, а не по каси в търговски обекти, както правиха преди години частните лотарии. "Ако държавата промени това, може да вдигнем няколко пъти оборота, и така ще има достатъчно пари за федерациите, за физкултурни салони и т.н. Това е въпрос на воля, ние можем да го организираме", добави шефът на тотализатора.

Петров е категоричен и в друго - нямат основание думите на спортния министър, че имало "тежки нарушения". "Тотото е едно от най-проверяваните дружества в държавата. Проверки са правили АДФИ, Сметната палата, НАП."

Гордея се с това, което постигнах като цифри, като показатели, като развитие на мрежата - открихме над 250 нови локации, завърши отчета на свършеното той.

Остава отворен обаче казусът с отстраняването на Петров от поста. По закон министърът няма право да го уволни директно, тъй като той е бил избран чрез конкурс. Оставка Петров доброволно обаче няма да подаде, уточни той на въпрос на News.bg, като настоява да бъде уволнен. Ако това се случи той е категоричен, че дело за отстраняването си няма да води.

Това е политическо решение. Не може постоянно да се съдим. След като има редовен кабинет и той желае да си тръгнем, ще го направим, коментира той.

Припомняме, през 2019 година Народното събрание направи драстични промени в законодателството, като реално направи БСТ монополист на пазара на лотарийни игри. Заради влиянието върху психиката на обществото обаче, ограничиха предлагането на лотарии само до специализираните обекти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: