Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Баба или дядо да излязат в майчинство, ето какви са стъпките
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 11.01.2023Коментари (0)265
©
Дядовци в майчинство! Това вече е възможно от 1 януари след промени в областта на социалното осигуряване и политиката за подкрепа на семействата с деца.

До миналата година тази възможност се предоставяше освен на майките и на татковците. От началото на новата година право на това вече имат и дядовците и бабите. Всяка майка може да прехвърли ползването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец на детето на роднините, на които прецени. Условието е Майчинството вече може да се прехвърля на бабите и дядовцитете родители или родителите на бащата да работят по трудово или служебно правоотношение. Същото право имат осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година. 

Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца. За да бъде прехвърлено майчинството, се изисква изричното съгласие на майката. Тя може по всяко време да промени решението си и да продължи да ползва лично отпуска по чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда. Дядото или бабата от своя страна трябва да приложи копие от удостоверението за раждане на детето и да декларира, че приема майчинството. Предприятието, в което работи, е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Когато роднината няма право на този отпуск, работодателят трябва да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

По закон майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 дни. 45 от тези дни са за периода преди раждането. Обезщетението за този период се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигуровки. Месечната сума не може да бъде по-малко от минималната заплата, която вече е 780 лв. За втората година след раждането на детето обезщетението за майките остава в размер на 710 лв. Причината е, че депутатите удължиха действието на бюджета, а по този начин и досегашното обезщетение. Имаше предложение сумата да се изравни с минималната заплата, но то бе отхвърлено.

710 лева ще получават и бащите, които са решили да използват допълнителният отпуск от 2 месеца до навършване на 8 години на наследника им, без значение на каква сума се осигуряват. Условието е те да не са ползвали отпуските при раждане (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2 г. и при осиновяване. Ако татковците са ползвали някои от тях за период, по-малък от 2 месеца, те имат право на отпуск за разликата.

Еднократна помощ за повече ученици

От новата година се увеличи броят на учениците, които имат право на еднократна помощ. До миналата година такава се отпускаше само на първолаците и на осмокласниците. От 1 януари освен тях на парична помощ ще се радват и родителите, чиито деца влизат във втори, трети и четвърти клас. 300 лева без доходен тест ще получат всички ученици, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище. Сумата се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се дава след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: