Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Баловете наближават, абитуриентките полудяха по естетичните процедури
Автор: Екип Ruse24.bg 12:22 / 11.04.2022Коментари (0)609
© БГНЕС
архив
Уголемяване на устните с хиалуронови филъри е най-предпочитаната естетична процедура сред младите момичета покрай абитуриентските балове. За това потвърдиха пред "Телеграф“ водещи пластични хирурзи у нас.

"През този период на годината има интерес към минимални инвазивни процедури, например поставяне на хиалуронова киселина. Младите момичета не търсят ботокс. Най-честата процедура е попълване на устни, но този сегмент на естетични процедури отдавна премина при дерматолозите. Аз например го правя рядко, и то само на пациенти, които идват по други поводи при мен“, обясни председателят на Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия доц. Даниел Янков.

Най-търсени сред естетичните процедури остават филърите с хиалурон, а по отношение на хирургичните - най-голям е интересът към поставянето на импланти в гърдите. Това сочат данните на Международната асоциация по естетична пластична хирургия. Тя ежегодно изпраща анкети до членовете си във всяка една страна, като у нас те са 8 души. На второ място пък е корекцията на горни и долни клепачи.

"Процедурата е търсена, защото с напредване на възрастта почти всеки човек се изправя пред проблема с отпускане на кожата на клепачите. Това обаче е много сложна процедура. Става дума за деликатен орган, с много фини структури, затова е нужен е сериозен опит. Но определено напоследък има голям интерес“, обясни доц. Янков. Третото място пък заема ринопластиката, която бе останала на по-заден план през последните години, но пластичните хирурзи отново отчитат интерес към нея. Търсен е и липофилингът, който е сред съвременните методи за попълване на лицето.

"Тъй като включва собствен, а не чужд материал, рисковете от усложнения са ниски. Затова интересът е много висок. Ефективността е задоволителна за момента, но вероятно не е това, което може би ще се постигне в перспектива с развитието на биоинженерните технологии. Но процедурата замества почти всички филъри“, каза доц. Янков.

Фейслифтингът пък е с най-висока сложност след ринопластиката. Според специалиста обаче при тази процедура има риск от засягане на движение на определени мимически мускули.

"До момента обаче нямам информация, че у нас има пациенти с усложнения от фейслифтинг. Може би в перспектива ще се развива, а и у нас процедурата излиза четири пъти по-евтино в сравнение с другите европейски страни“, каза още доц. Янков. У нас средната цена на тази процедура е 7000 лева.

Мъжете също ставали все по-суетни, като най-голям интерес за тях предизвиква ринопластиката и повдигането на клепачите. Коригирането на носа обаче било свързано по-скоро с възстановяване на дишането. Рядко обаче се правела едностранна корекция - само на дишане, на форма или размер, обикновено нещата били комплексни.

В момента пластичните хирурзи отчитат и по-голям интерес към този вид процедури в сравнение със същия период на миналата година.

Заради пандемията имаше изискване да бъдат избягвани по няколко естетични операции едновременно, по-конкретно такива с продължителност 3-4 часа. Все още у нас обаче няма регистър за извършени процедури.

"Може би е поради високата натовареност на колегите, но все още няма инициатива за създаването му“, каза още доц. Янков. Той обаче сигнализира за практика, която се е разпространила през последните години - все по-често дентални медици поставяли филъри в кабинетите си, което крие своите рискове.

"Също така хиалурон в устните се инжектира в козметични салони. Дори не от дерматолог. Преди четири години имаше голям дебат и много трудно се стигна до недопускане в стандарт, който обаче е с препоръчителен характер. Той се отнася до това да не се допуска извършването на минимални инвазивни процедури от козметици,  неспециалисти пластични хирурзи и дерматолози. Но както казах, това е с препоръчителен характер и няма санкционирани. Там цените са по-ниски и хората се подвеждат. А пациентът може да получи усложнения“, обясни доц. Янков. Той изтъкна, че не приема формулировката естетична медицина, защото става дума за естетична хирургия и естетични процедури. Затова заяви, че се надява правителството да прояви инициатива и да поиска от научните дружества предложения за промяна в регулаторните документи.

Раждалите жени се насочват най-вече към корекция на бюста и корема. Причината е, че мускулите в коремната област се отпускат, кожата увисва, особено след бременност с близнаци. "Това се коригира само с абдоминопластика. Затова към тази процедура също има голям интерес“, казва доц. Янков.

Около 10% са усложненията в естетичната хирургия след проведена операция в световен мащаб, уточни доц. Даниел Янков. Данните са на Международната асоциация по естетична пластична хирургия.

Този процент включва минимални естетични отклонения от очакван резултат до тежки травматични, включително смърт от операция.

"Тя обаче е много ниска напоследък, като се има предвид бързия напредък на науката и медицината. Причина за фатален изход може да са придружаващи заболявания, тогава анестезиологичният риск се увеличава“, каза доц. Янков. Що се отнася до лошия резултат, става дума за нещо, което не се харесва на пациента, но и на хирурга. Затова според специалиста е много важно още на първата консултация да се изяснят възможните рискове за пациента и той да получи пълна информация във връзка с индивидуалния си здравословен статус.

"Ако това се прави от всеки специалист, съм убеден, че нивото на усложненията ще е незначително“, каза още експертът.

Още по темата: общо новини по темата: 121
30.06.2023 »
13.06.2023 »
31.05.2023 »
29.05.2023 »
29.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: