Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Банките измислиха нов начин да ни бръкнат в джоба
Автор: Екип Ruse24.bg 13:05 / 29.08.2019Коментари (3)823
©
Такса при проблеми, които могат да се появят в семейните отношения, са сложили някои банки у нас. Една от най-големите кредитни институции в страната например начислява 10 лева за блокиране на клиентска сметка при спор между съпрузи относно начина на разпореждане с влог, показа проверка. Същата такса начислява и при оспорено завещание. Оказва се също така, че банките масово слагат такси за смяна на повредена банкнота, въпреки становището на БНБ, че за тази услуга пари не трябва да се взимат от клиента. 

Обикновено таксата се определя като процент от стойността на заменяните пари, като често има и долна граница. Така например една банка взима 6% от сумата, но минимум 6 лева. Друга банка начислява 6%, но долният праг е закован на 10 лева. Друг трезор  иска 10%, като долна граница за таксата няма. Някои трезори пък искат такса само за смяна на повредени чуждестранни банкноти. При една от банките таксата е 2%, но минимум 5 евро. Уточнява се, че тя важи само за лица, които не са нейни клиенти.

От БНБ отговориха на въпроси за условията, при които кредитните институции трябва да сменят повредени банкноти. Според централната банка трезорите са длъжни да предоставят тази услуга на клиентите си. Това трябва да се прави безплатно, както е в БНБ, пише "Телеграф". Съгласно наредба номер 18 на БНБ  за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличното парично обръщение гражданите могат да обменят повредени български банкноти и монети не само в БНБ, но и във всички банки, работещи на територията на България, уточняват от централната банка. 

В случай на отказ от страна на банка да извърши обяна на повредени български пари - банкноти или монети, можете да изпратите информация за това на електронен адрес: Notes-and-coins@bnbank.org или по пощата до Управление "Емисионно" на Българската народна банка на адрес: 1000 София, пл. "Княз Александър" номер 1. Предоставената информация следва да съдържа данни за банката, чийто служител е направил отказа, както и описание на обстоятелства (вкл. дата, час и местоположение).

БНБ не събира такси за обмяна на повредени български банкноти и монети. Изключение са случаите на замяна на български банкноти, които са повредени при активиране на средства против кражба в резултат на неправилното им използване.  Таксата при такива случаи се събира само, ако се заменят най-малко 100 повредени банкноти и се събира за всички заменяни банкноти. Не се събира такса, когато банкнотите са повредени при опит за грабеж или кражба, доказан с документ от МВР за причините и обстоятелствата, при които е станало повреждането. Считаме, че банките също не следва да събират такса за замяна на повредени български банкноти и монети, но практиката показва, че се събират такива такси, посочват още от централната банка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Българските банки са бандити! В Австрия можеш да теглиш от всеки банкомат в цялата страна БЕЗПЛАТНО, а тук когато теглиш пари, дори от банкомат на собствената ти банка, има такса! Да не говорим за банкомат на други банки... Това е безобразие!!!
+4
 
 
Ще ми бръкнат в пробития преден джоб.С двете ръце!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 29.08.2019 г.
+3
 
 
Банки - обирджии! Тук в България. В Англия - от карти на физически лица банките не удържат суми за издаване и закриване на карта, нито такси за справки, за плащания към бюджета - данъци, осигуровки, общински плащания.. и др. такива. Тук гледат да съдерат кожата на хората.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: